Minder incidenten bij Belgische voetbalwedstrijden, wel meer sancties

De politie heeft vorig jaar minder processen-verbaal opgesteld in de marge van voetbalwedstrijden in ons land dan in 2015. Dat blijkt uit cijfers van de Voetbalcel van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het aantal sancties ging wel in stijgende lijn.

Incidenten met supporters voor, tijdens of na een voetbalmatch: ze zijn een oud zeer in het Belgische voetbal. Dat neemt niet weg dat de politie wel degelijk optreedt en processen-verbaal uitschrijft tegen al wie zich misdraagt. Vorig jaar heeft ze dat 1.244 keer gedaan, zo blijkt uit cijfers van de Voetbalcel. Dat is minder dan in 2015 toen 1.478 pv's de deur uitgingen wegens ongepast supportersgedrag.

Wie een pv's krijgt, riskeert een boete van 250 tot 5.000 euro en een stadionverbod van 3 maanden tot 5 jaar. Hoewel het aantal pv's vorig jaar daalde, gingen deze sancties in stijgende lijn. Alles samen heeft de Voetbalcel voor 574.725 euro aan boetes opgelegd evenals 11.379 maanden stadionverbod. In 2015 was dat respectievelijk 495.425 euro en 9.634 maanden.

Die cijfers zijn vooral een gevolg van een aantal groepsincidenten, met name tijdens de wedstrijden Antwerp-Eupen en Standaard Luik-Club Brugge. Die waren samen goed voor 182 pv's, 2.383 maanden stadionverbod en 109.250 euro aan boetes. De politie treedt ook strenger op tegen supporters die met vuurwerk gooien.