Peeters tijdens gemeenteraad Gent: "Terugtrekken zal miljoenen kosten"

In Gent is de bijzondere gemeenteraad aan de gang naar aanleiding van de Publipart-storm die de stad in zijn greep houdt. De spoedzitting is bijeengeroepen door de oppositie. De oppositie diende voorstellen in om een extra commissie op te richten, naar analogie met de Optima-commissie.

Bij het begin van de speciale gemeenteraad heeft schepen Christophe Peeters (Open VLD), die samen met Tom Balthazar in opspraak kwam, zich opnieuw verdedigd. Met de hulp van juristen schetste hij hoe de stad verwikkeld raakte in de vennootschap.

Gent kan zich ook niet zomaar terugtrekken zonder tientallen miljoenen euro's te verliezen, zei Peeters. "We zitten eigenlijk in een vechtscheiding met de Walen, en dat is verdomd moeilijk. Uit die vechtscheiding gaan we niet geraken zonder dat het geld kost aan de Gentse, aan de Vlaamse belastingbetaler. Dat is een heel belangrijk element."

De stad haalde deze legislatuur al 9,9 miljoen euro terug uit Publipart, maar wil nog aanspraak maken op de resterende 43,4 miljoen. Alleen verschilt die boekwaarde 20 miljoen met de reële waarde. "We gaan dus niet vertrekken en zeggen aan onze Waalse vrienden, je mag die 20 miljoen houden", zei Peeters.

De bijzondere gemeenteraad is er gekomen op vraag van de oppositie, die een Optima-bis-commissie wil oprichten "om de zaak tot op het bot uit te spitten". "Want dit is een politiek probleem en geen technisch probleem", zei Siegfried Bracke (N-VA), die niet was opgezet met de technische uitleg die de gemeenteraadsleden voorgeschoteld kregen.

"Schepen Balthazar is niet opgestapt omdat dit dossier te ingewikkeld en technisch te complex was, maar omdat er een politiek probleem was. Als we de vis willen verdrinken, maken we er zo snel mogelijk een technisch probleem van". "Vanavond moet het gaan over de politieke verantwoordelijkheid van de schepenen", zei ook Veli Yüksel van CD&V.

Meest gelezen