Sidi Larbi Cherkaoui: "Ik heb de stoelact van Beyoncé getest"

De Belgische choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui heeft een grote hand gehad in de opmerkelijke act van Beyoncé Knowles op het gala van de Grammy Awards. "Ik wist niet dat ze zwanger was toen we in oktober van start gingen met de dans. Toen ik het later ontdekte, begreep ik meteen waarom ze voor een zachte aanpak koos", aldus Sidi Larbi Cherkaoui.
2017 Invision

Beyoncé heeft de voorbije maanden een beroep gedaan op de Belgische danser en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui om haar act op de Grammy Awards uit te werken.

"Het was heel fijn om met haar en haar artistiek team te werken. Beyoncé heeft een ongelofelijk team rond zich gebouwd dat heel respectvol omgaat met mensen die ze betrekken bij hun projecten. Ik was aan dit project in oktober al beginnen te werken. We hebben dat dan verder uitgewerkt in januari en de voorbije dagen hebben we het afgewerkt naar de opening van de Grammy Awards toe", zegt Cherkaoui op Studio Brussel.

Vorig jaar in oktober doorliep Cherkaoui zijn voorstellen en aanwijzingen met het team van Beyoncé. In de aanloop naar de Grammy Awards werkte hij heel nauw samen met de zangeres.

Beyoncé vindt inspiratie in werk van Cherkaoui

"Voor de act waren Beyoncé en haar team geïnspireerd door werk dat ze al gezien hadden van mij. Daarin zochten ze een zekere poëzie, een manier om de thema's die ze belangrijk vonden te verenigen. De act moest rust en kracht uitstralen. Het moest iets spiritueels zijn en gaan over het doorgeven van waarden en ervaringen van de ene generatie op de volgende."

Cherkaoui wist niet dat Beyoncé in verwachting was van een tweeling toen ze voor het eerst samenwerkten. "Ik ken Beyoncé als een heel energieke danseres, dus verraste de vrij zachte aanpak. Tot ik ontdekte dat ze zwanger was. Ik zei haar, nu begrijp ik het. Ze antwoordde dat ze het bewust zo wou aanpakken."

De Amerikaanse zangeres is volgens Cherkaoui een controlefreak op een positieve manier. "Ze weet heel goed wat ze wil en ze is heel duidelijk. Ook de opmerkelijke dans met de stoel was een idee van haar. Ik heb die stoel wel als eerste getest. Ik was haar proefpersoon, maar ze is nooit in gevaar gekomen", besluit Cherkaoui.

2017 Invision

Meest gelezen