Siegfried Bracke: "De vraag is: hoeveel Publiparts zijn er nog?"

In Gent is de bijzondere gemeenteraad naar aanleiding van de Publipart-storm die de stad in zijn greep houdt, van start gegaan. De spoedzitting is bijeengeroepen door de oppositie. "Ik hoop een Optima-bis-Publipart-commissie op te richten om alles uit te spitten tot op het bot", zegt Siegfried Bracke van de N-VA bij aanvang.

"De vraag is: hoeveel Publiparts zijn er nog? En hoe zit het met al die intercommunales", aldus Bracke in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat is werk dat we niet kunnen doen in één avond". Daarom stelt hij voor om een "Optima-bis-Publipart-commissie" op te richten.

Maar Publipart, en bij uitbreiding de intercommunales en verscheidene vennootschappen, is een kwestie die de stad Gent overstijgt. "Voor mij mag dat gerust een aanleiding zijn om een nationwide ruimere oefening te doen over intercommunales", zegt Bracke. "Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat er hier in Gent sprake is van een zware politieke crisis. Het is niet omdat er hier een zware crisis is bij de socialisten, dat we heel het land over dezelfde kam moeten scheren".

Bracke zegt ook de rol van de liberalen in de zaak te willen uitspitten. En ook de rol van Groen vindt Bracke "werkelijk zeer merkwaardig". "Waarom dekt zij in Gent een in wezen socialistisch probleem toe?"

"Ook collega-gemeenteraadsleden moeten loon niet bekendmaken"

Voor de start van de bijzondere gemeenteraad, hebben de Gentse afdelingen van SP.A en Groen lijsten bekendgemaakt met vergoedingen van hun mandatarissen. Zal de N-VA dat voorbeeld volgen?  "Voor mij geen enkel probleem", zegt Siegfried Bracke zelf. Maar over wat hij verdient bij Telenet, houdt hij voet bij stuk: dat maakt hij niet bekend.

"Ik vind ook niet dat collega-gemeenteraadsleden die advocaat, restauranthouder, slager, noem maar op zijn, hun loon moeten bekendmaken. Net zo min als degenen die in dienst werken. Een werkgever gaat het niet leuk vinden dat van iemand die politieke verantwoordelijkheid heeft genomen, ook het loon wordt bekendgemaakt. Laat het ons houden bij publiek geld en publieke verantwoordelijkheid. Wat privé is, is privé."

Meest gelezen