Siegfried Bracke geeft adviesfunctie bij Telenet op na lek over vergoeding

Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) werkt niet langer voor de adviesraad voor de telecomgroep Telenet. Dat heeft hij zelf bevestigd op Twitter. Bracke werd voor die functie goed betaald, maar hoeveel wou hij niet kwijt. Na een lek over zijn vergoeding, stapt hij op, naar eigen zeggen om het imago van "poenschepper" van zich af te gooien. "Voelt u nu wat Tom voelde?", reageerde burgemeester Daniël Termont (SP.A).

Als gemeenteraadslid voor de N-VA was Bracke dinsdagavond in de Gentse gemeenteraad hard van leer getrokken tegenover schepenen van de meerderheid die een zetel hadden in de raad van bestuur van intercommunales of vennootschappen zoals Publipart.

Daarvoor had Bracke zelf kritiek gekregen omdat hij niet wou bekendmaken hoeveel hij extra verdiende als lid van de adviesraad van Telenet. Maandag nog zei Bracke dat hij dat niet moest bekendmaken omdat het ging om geld uit de privésector en niet om publiek geld van publieke nutsbedrijven zoals intercommunales.

Dat deed de kritiek op Bracke evenwel niet verstommen en dinsdagavond kondigde hij uiteindelijk op Twitter zijn vertrek uit de adviesraad van Telenet aan. Tegelijk ontkent hij dat hij een "poenschepper" zou zijn.

Hoeveel Bracke nu precies verdiende bij Telenet, wilde hij niet kwijt. De krant De Tijd meent echter te weten dat het gaat om 12.000 euro bruto per jaar plus nog eens 2.000 euro bruto extra per zitting van de raad. De krant baseert zich op gegevens van SP.A'er Peter Vanvelthoven, die eerder zelf in de adviesraad van Telenet zat en dus een gelijkaardig bedrag kreeg.

"Als het imago van poenschepper ontstaat, hoeft het voor mij niet meer"

"Voelt u nu wat Tom voelde?"

"Mag ik u in alle ernst iets vragen?", reageerde burgemeester Termont op het nieuws. "U die graag mensen pijn doet op uw sociale media en in uw stukken en die er alles aan doet om te proberen het kartel uit elkaar te doen vallen. Voelt u nu een beetje wat Tom heeft gevoeld? Nee. Dan bent u geen mens."

"U stapte op (bij Telenet, nvdr.) omdat u niet wil dat de mensen u een zakkenvuller noemen. Tom heeft datzelfde gevoel gehad. Ik begrijp uw gevoel dus. Tom was volgens mij de sterkste schepen ooit, met respect voor alle voorgangers. Er valt hem niets te verwijten en het is een groot verlies voor onze stad."

Meest gelezen