SP.A en Groen Gent geven volledig overzicht van vergoedingen

Zoals de partij afgelopen zondag al had aangekondigd, heeft de Gentse SP.A vandaag het volledige overzicht van alle vergoedingen van haar mandatarissen gepubliceerd. Ook Groen heeft dat gedaan. "De Gentenaars hebben recht op deze transparantie", zeggen beide partijen. Open VLD zou dat eind deze week ook doen.

Toen afgelopen weekend het Publipart-schandaal losbarstte dat schepen Tom Balthazar de kop kostte, kondigden de Gentse afdelingen van SP.A en Groen aan dat ze zo snel mogelijk alle mandaten en bijkomende vergoedingen van hun gemeenteraadsleden en andere vertegenwoordigers publiek zouden maken. Dat hebben de partij vandaag gedaan.

"Wij nodigen alle andere partijen in de gemeenteraad uit om hetzelfde te doen", zegt voorzitter van SP.A Gent Karin Temmerman in een persbericht. "Dit gaat immers om transparantie in de politiek als geheel en over de geloofwaardigheid van alle politici. Dat overschrijdt de partijgrenzen."

SP.A en Groen in Gent spraken afgelopen zondag ook af dat de vergoedingen van de burgemeester en schepenen inclusief de bijkomende mandaten niet meer mogen bedragen dan 130% van hun basisloon. Uit de cijfers van 2015 komt alleen burgemeester Daniël Termont aan 131%. Hij zal het bedrag (1.300 euro) schenken aan het Kinderkankerfonds en de Huntington Liga.

Open VLD schept eind deze week klaarheid

Vanavond heeft Open VLD in Gent bekendgemaakt dat de partij ook de lijst met mandaten en vergoedingen van haar leden openbaar zal maken. Dat overzicht is nog niet klaar, maar eind van de week zou dat wel het geval zijn, aldus liberaal fractievoorzitter Sami Souguir in Gent.

Meest gelezen