"Wissel van de macht": De groenen regeren zich kapot

In "Wissel van de macht" op Canvas krijgen we vanavond te zien hoe de groenen na een regeringsdeelname op sterven na dood zijn, en een jaar later uit de dood herrijzen.

In 1999 grijpt Agalev (nu Groen) een historische kans. Door de dioxinecrisis (een schandaal van grootschalige voedselvergiftiging) belandt de CVP, die tientallen jaren het land heeft bestuurd, in de oppositie.

De liberalen komen net als de groenen versterkt uit de verkiezingen en ze vormen samen met de socialisten de eerste paarsgroene regeringen ooit onder leiding van premier Verhofstadt en Vlaams minister-president Dewael. Er lijkt een frisse wind door de wetstraat te waaien waar the sky the limit is.

Een uitstapscenario uit kernenergie, het homohuwelijk, de wetgeving over euthanasie of patiëntenrechten; het ene heilige huisje na het andere sneuvelt. Tot Agalev haar tanden stuk begint te bijten op een aantal netelige dossiers.

Agalev compleet van de kaart geveegd

Zo moet federaal vicepremier Magda Aelvoet opstappen nadat ze in een onbewaakt moment een omstreden wapenlevering aan Nepal mee heeft goedgekeurd. De groene achterban staat op zijn achterste poten omdat Agalev teveel compromissen moet slikken.

Op Vlaams niveau krijgt vooral Vera Dua zware tegenwind op haar milieu- en landbouwbeleid. Dat culmineert in een heftige betoging tegen Dua, een week voor de federale verkiezingen van 2003, waar zowel coalitiepartner VLD, oppositiepartij CVP en de Boerenbond aan deelnemen.

Het resultaat liegt er niet om: Agalev wordt compleet van de politieke kaart geveegd en houdt geen enkele verkozene meer over in Kamer en Senaat. De menselijke tol is hoog: de partijleider Jos Geysels neemt ontslag, maar ook de Vlaamse ministers Dua en Vogels (dik tegen haar zin) moeten plaats ruimen. Ze worden in de Vlaamse regering vervangen door Adelheid Byttebier en Ludo Sannen die nog welgeteld één jaar voor de boeg hebben tot de volgende Vlaamse verkiezingen.

De existentiële crisis

Agalev belandt in een existentiële crisis. Intussen probeert SP.A-boegbeeld Steve Stevaert de ontredderde groenen binnen te halen. Hij heeft in kartel met Spirit van Bert Anciaux een monsterscore behaald en droomt ervan zijn progressief kartel uit te breiden met Agalev. Op die manier hoopt hij de grootste politieke formatie in Vlaanderen te kunnen smeden.

De groene kopstukken zeggen in de aflevering allemaal dat Stevaert eigenlijk geen kartel wilde en alleen maar enkele interessante individuen op zijn lijst wou.

De groenen twijfelen. Alleen in Limburg heeft Vlaams minister Sannen wel oren naar de sirenenzang van Stevaert. Maar op een historisch ledencongres bijt hij in het zand: de groenen moeten niet weten van de (schijnheilige) Stevaert en wijzen massaal een kartel af.

De heropstanding

Agalev wordt omgedoopt tot Groen! en Vera Dua wordt op de schouders gehesen als nieuwe partijvoorzitter. Ludo Sannen blijft verweesd achter, neemt ontslag als minister en verlaat de partij om in Limburg te gaan samenwerken met de SP.A van Stevaert.

Bij de verkiezingen van 2004 volgt dan de heropstanding van de groenen, ze blijven overeind in het Vlaams parlement. Het kartel SP.A-Spirit is dan al op z’n retour en wordt voorbijgestoken door een nieuw kartel CD&V/N-VA dat de leiding neemt in Vlaanderen: Yves Leterme wordt dan Vlaams minister-president.

"Wissel van de wacht" begint om 21.15 uur op Canvas en is ook op VRT NU te zien.

Meest gelezen