Voorstel Peeters over vergoedingen krijgt steun van alle partijen

De meerderheidspartijen N-VA en Open VLD steunen het voorstel van minister van werk Kris Peeters (CD&V) om de vergoedingen bekend te maken van politici die zetelen in naamloze vennootschappen, toch die waar de overheid een meerderheid in heeft. Het gaat dan om nv's die afhangen van intercommunales. De oppositiepartijen Groen en SP.A willen nog verder gaan.

"Ik vind dat een goede zaak", zegt Open VLD-vicepremier Alexander De Croo. "Ik denk ook dat we van de gelegenheid gebruik moeten maken om zoveel mogelijk structuren op te doeken. Er zijn er veel te veel".

De Croo wil zelfs nog verder gaan. "Als we naar transparantie gaan, dan moeten we dat ook doen in de richting van de talloze overlegorganen die er bestaan met vakbonden, sociale organisaties en ziekenfondsen. Daar worden ook vergoedingen betaald", zegt De Croo.

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover pleit voor grote openheid over wat er wordt ontvangen en een beperking van wat er kan ontvangen worden. De maatregel mag bovendien ook gelden voor alle nv's die bij intercommunales horen. Ook die waarin de overheid geen meerderheid heeft.

Oppositie

Ook de oppositiepartijen Groen en SP.A verwelkomen het voorstel van minister Peeters, maar het gaat volgens hen niet ver genoeg. "Wij verwelkomen elk voorstel voor meer openheid en transparantie. ook dit voorstel van Kris Peeters", zegt Groen-fractieleider Kristof Calvo. "Maar het kan denk ik wel beter.Het zou goed zijn dat alle politici over alle mandaten, publiek en privé, transparant en eerlijk zijn, inclusief hun vergoedingen. Het lijkt me beter om zo te werken dan via omwegen die Kris Peeters voorstelt", aldus Calvo.

Ook SP.A-voorzitter John Crombez oordeelt dat het voorstel van Peeters niet ver genoeg gaat. "Elke stap vooruit voor meer transparantie gaan we steunen maar het moet ook heel duidelijk zijn dat dit ruim onvoldoende is. We kunnen echt niet aannemen dat als er kleine voorstellen gestemd worden, dat daarmee de kous af is", aldus Crombez.

"Ik heb gezegd dat ik volledige transparantie wil en ik ga er ook voor gaan. En ik ga dat sowieso voor mijn partij doen.Ik heb ook een brief gestuurd naar de andere voorzitters om overleg te vragen om het zo ruim mogelijk voor de politiek te doen", besluit Crombez.

Meest gelezen