VS-marine maakt melding van nieuw incident met Rusland

In de Zwarte Zee zou het opnieuw tot een incident gekomen zijn tussen een Amerikaans marineschip en drie Russische vliegtuigen. Die laatsten zouden tot vlakbij het Amerikaanse schip gescheerd zijn. In de Zwarte Zee is het al herhaaldelijk tot dergelijke bijna-incidenten gekomen tussen beide landen.

Volgens een woordvoerder van het US European Command waren er op 10 februari drie incidenten. Twee Russische gevechtsvliegtuigen van het type Soechoj-24 zouden vlak over de Amerikaanse destroyer USS Porter gescheerd zijn. Even later deed een groter vliegtuig van het type Iljoesjin-38 dat nog eens

Volgens de woordvoerder waren die scheervluchten erg gevaarlijk en kunnen ze tot misrekeningen leiden waarbij het vuur wordt geopend. Rusland ontkent dat er incidenten waren.

Het is niet de eerste keer dat er dergelijke incidenten zijn in de strategisch belangrijke Zwarte Zee. In april vorig jaar was dat al het geval met Russische scheervluchten net over een Amerikaans marineschip.

De spanningen in de regio zijn fors opgelopen na de bezetting van het Oekraïense schiereiland Krim door Russische troepen. De VS en andere NAVO-landen hebben extra troepen naar de Oost-Europese lidstaten gestuurd zoals de Baltische republieken, Polen, Roemenië en Bulgarije. Dat ergert dan weer de Russen.

De verkiezing van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump lijkt vooralsnog die spanningen niet te verminderen. Trump heeft zich eerder positief uitgelaten over Rusland, maar wil tegelijk de Amerikaanse belangen vooropstellen. Veel analisten gaan ervan uit dat de "toenadering" tussen Trump en de Russische president Vladimir Poetin van korte duur zal zal, als die er al komt.

 

AP2014

Meest gelezen