Was het nu Valentijn, Valentine, Valentino of Valentina?

Vergeet Valentijn als synoniem voor de jaarlijkse hoogmis van de liefde en grote gevoelens. Talrijke andere gebeurtenissen, mensen en zelfs dieren hebben hun naam eveneens aan de heilige ontleend. Deredactie.be zocht in verleden en heden en vond Valentijn terug in tal van onverwachte gedaantes. Valentijn, tien keer anders bekeken.
Photoshot. All rights reserved.

1. Valentijn: de potvis

Op 12 februari 1989 worden de inwoners van Oostduinkerke op een verrassing van formaat getrakteerd: op het strand Sint André spoelt die dag een potvis van wel 12 meter aan. Al gauw wordt het dier Valentijn van Sint André gedoopt. Het karkas lokt een massa kijklustigen, maar moet na enkele dagen worden afgevoerd omdat het begint te rotten.

Valentijn wordt even verderop in Koksijde begraven. Bedoeling is hem later opnieuw op te graven en zijn skelet tentoon te stellen. In september vorig jaar starten wetenschappers van de UGent met proefopgravingen. Al snel blijkt dat de kleigrond het dier al die jaren ongeschonden heeft gelaten wat een volledige opgraving moeilijk maakt. Voorlopig blijft Valentijn daarom in de West-Vlaamse polders rusten.

Beelden van de proefopgravingen kan u hieronder bekijken:

2. Valentijn: de documentaire

In 2007 pakt de Nederlandse journalist en documentairemaker Hetty Nietsch uit met de documentaire “Valentijn”. Daarin schetst ze aan de hand van videobeelden en interviews het verhaal van Valentijn de Hingh, een Nederlandse jongen die zich van kindsbeen af meer meisje dan jongen voelt.

Negen jaar lang gaat ze op geregelde tijdstippen bij Valentijn langs om de transitie van jongen naar meisje van nabij te volgen. Het resultaat is een opmerkelijk portret van een zogenoemd genderdysforisch kind dat bijna elke dag belangrijke knopen moet doorhakken in de zoektocht naar de ware identiteit. Intussen heeft Valentijn een geslachtsoperatie achter de rug en werkt ze onder meer als mannequin. De volledige documentaire kan u hier bekijken.

Daniel Kroll / All Access / Reporters

3. Valentine: het lied

“Elle avait des tout petits petons, Valentine”. Zo klinkt het refrein van het nummer “Valentine” dat de Franse zanger Maurice Chevalier een megahit avant la lettre oplevert in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Het blijft niet bij een vedettestatus in eigen land voor de zanger met de strohoed en de vlinderdas, ook in Hollywood oogst hij succes en wel als acteur. Twee keer wordt hij genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke acteur. In 1959 krijgt hij een ere-Oscar.

Koen Crucke scoort in 1998 op zijn beurt een hit met een Nederlandstalige versie van “Valentine”. Het origineel van Chevalier kan u hieronder beluisteren:

4. Valentino: het modehuis

Voor modeliefhebbers staat de naam als een huis, een modehuis meer bepaald: Valentino. Opgericht in 1959 door de Italiaan Valentino Garavani, groeit het merk doorheen de jaren uit tot een instituut en een gevestigde waarde.

Beroemdheden als Jacqueline Kennedy Onassis, Elizabeth Taylor en Audrey Hepburn, maar ook gekroonde hoofden als de Britse prinses Margaret en onze latere koningin Paola tooien zich in de jaren 60 met plezier met ontwerpen van Valentino.

In 1966 beleeft hij een grote triomf in Rome met zijn collectie in het wit en met het kenmerkende V-logo. In 2006 doet hij een cameo als zichzelf in de film “The devil wears prada”. De laatste collectie van zijn hand verschijnt begin 2008. Datzelfde jaar komt ook de documentaire “Valentino: the last emperor” over zijn leven en werk in de zalen.

5. Valentina: de eerste vrouw in de ruimte

Dat de Rus Joeri Gagarin in 1961 als eerste man de ruimte wordt ingeschoten, is genoegzaam geweten. Misschien minder bekend is zijn landgenoot Valentina Teresjkova die twee jaar later de allereerste vrouw in de ruimte wordt. Dat gebeurt tijdens een ruimtevlucht op 16 juni 1963 aan boord van de Vostok 6.

Voor ze kosmonaut wordt, werkt Teresjkova als textielarbeider. Na haar avontuur wordt ze een beroemdheid in binnen- en buitenland. Ze mag onder meer bij koning Boudewijn op audiëntie. Ze is ook politiek actief als prominent lid van de communistische partij van de Sovjet-Unie.

Hoewel ze intussen met pensioen is gegaan, is ze nog steeds kandidaat voor een eenrichtingsvlucht naar Mars àls die ooit zou worden georganiseerd. Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji, is ze een van de dragers van de Olympische vlag.

De beelden van haar bezoek aan koning Boudewijn kan u hieronder bekijken:

6. Valentino: de acteur

Het allereerste mannelijke sekssymbool van het witte doek? Dat is misschien wel Rudolph Valentino, de acteur van Italiaanse afkomst die in de beginjaren van de cinema een legendarische carrière als Hollywoodacteur uitbouwt.

Na enkele bescheiden rollen in stomme films, beleeft hij zijn grote doorbraak in 1921 met de rol van Julio Desnoyers in de film “The four horsemen of the apocalypse”. In geen tijd groeit hij uit tot een latin lover die vele vrouwenharten sneller doet slaan. Zelf is hij twee maal getrouwd en even vaak gescheiden.

In de zomer van 1926 wordt Valentino met succes geopereerd aan een maagzweer. Enkele dagen later wordt hij echter door een buikvliesontsteking getroffen. Hij sterft op 23 augustus op 31-jarige leeftijd. Zijn uitvaartplechtigheid in New York wordt door tienduizenden fans bijgewoond en loopt volledig uit de hand. Later wordt hij definitief in Californië begraven.

Hieronder kan u een fragment uit "The four horsemen of the apocalypse" met Valentino herbekijken:

7. Valentine: de roman

In 1832 publiceert de Franse auteur George Sand de roman “Valentine”. Voor Sand is het haar tweede roman als onafhankelijke schrijver na “Indiana”. Eerder heeft ze samen met Jules Sandeau het boek “Rose et blanche” geschreven.

In “Valentine” trekt Sand van leer tegen de hypocrisie en de starheid van de sociale normen zoals die in Frankrijk na de val van Napoleon heersen. Het boek vertelt het verhaal van Valentine, een jonge vrouw geboren in een aristocratische familie die verliefd wordt op de boerenzoon Benedict. Ze wordt echter in een huwelijk met de hebzuchtige Evariste de Lansac gedwongen die wel als een sociaal aanvaardbare partner wordt beschouwd. Thema’s als liefde, vrijheid en familiebanden zijn niet uit de lucht.

Amandine Lucile Aurore Dupin, de echte naam van George Sand, is een veelbesproken figuur in het Frankrijk van de 19e eeuw. Ze begint haar carrière als journalist bij Le Figaro, heeft een stormachtig liefdesleven en is een uitgesproken feministe. Ze sterft in 1876 in Parijs.

8. Valentine: de tank

Staat Valentijn vandaag synoniem met liefde en tederheid, tijdens WO II is dat minder het geval. Dan trekt het Britse leger immers met de Valentine naar de oorlog, een infanterietank die in 1938 voor het eerst wordt geproduceerd.

In de jaren nadien volgen steeds nieuwere modellen, elf in totaal. Alles samen worden meer dan 8.000 Valentine-tanks geassembleerd, goed voor een kwart van de totale Britse productie tijdens WO II. Ook de Sovjet-Unie koopt vele honderden Valentine-tanks aan.

Over de oorsprong van de naam doen verschillende verhalen de ronde. Zo zou Valentine een acroniem zijn van Vickers-Armstrong Limited, Elswick, Newcastle-upon-Tyne, de naam en de vestigingsplaats van het bedrijf dat de tanks maakt. Mogelijk is het een verwijzing naar John Valentine Carden, de man die in de jaren 1920 aan de voorlopers van de Valentine bouwt.

9. Valentine: de band

Ook Ierland is vertrouwd met een alternatieve betekenis van Valentijn en wel met de band My Bloody Valentine. Die wordt in 1983 in Dublin opgericht door Kevin Shields, Colm Ó Cíosóig, Bilinda Butcher en Debbie Googe.

Het viertal gooit aan het einde van de jaren 80 en het begin van de jaren 90 hoge ogen met de albums “Isn’t anything” en “Loveless”. De cultgroep groeit uit tot de vaandeldrager van de zogenoemde shoegaze. Dat is een genre gekenmerkt door melodieën met luide gitaren en uitgebreide gitaareffecten.

Halfweg de jaren 90 gaan de bandleden elk hun eigen weg. In 2007 volgt een reünie en gaat My Bloody Valentine opnieuw toeren. In 2009 staat de groep op het podium van Pukkelpop. In 2013 brengt My Bloody Valentine met “mbv” een derde album uit.

10. Valentijn: de boot

Vredelievender van aard is dan weer de Valentijn, het type reddingsboot dat de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) gebruikt om de volledige Nederlandse kustlijn te beveiligen.

De eerste boot wordt in 1990 gebouwd volgens de RIB-technologie (Rigid Inflatable Boat) en krijgt de naam Valentijn. In de jaren nadien breidt de KNRM het botenpark met nog eens 16 exemplaren uit. Die dragen elk hun eigen naam, maar worden gegroepeerd onder de noemer “Valentijnboten”. Doorheen de jaren is het ontwerp van de boten nauwelijks veranderd.

De originele Valentijn ligt tot 2008 in Noordwijk in de provincie Zuid-Holland gestationeerd. Sindsdien wordt de boot als reserve ingezet wanneer een van de andere reddingsboten voor onderhoud op het droge wordt getrokken. In april 2012 worden nog 13 drenkelingen met behulp van de Valentijn gered nadat hun boot op het IJsselmeer is gekapseisd. De beelden van die reddingsactie kan u hieronder bekijken (bron: KNRM archief):

Meest gelezen