Wie volgt Michael Flynn op als veiligheidsadviseur van Trump?

Na amper drie weken moet de Amerikaanse president Donald Trump op zoek naar een nieuwe veiligheidsadviseur nu Michael Flynn ontslag heeft genomen. Drie mannen zouden in aanmerking komen om hem op te volgen.

Terwijl de benoemingsprocedure van de ministers van Trump in de Senaat nog volop loopt, is de eerste kop in zijn administratie al gerold. Flynn neemt ontslag als veiligheidsadviseur omdat hij ongeoorloofde contacten met de Russische ambassadeur in de VS zou hebben gehad toen Barack Obama nog president was.

Een opvolger voor Flynn aanduiden zal normaal vlot verlopen gezien Trump voor deze functie de toestemming van de Senaat niet nodig heeft. Volgens het persagentschap AP neemt hij drie mannen in overweging.

1. Keith Kellogg

Keith Kellogg is door Trump meteen tot veiligheidsadviseur ad interim aangesteld en zou ook kans maken om de post permanent te krijgen. Kellogg is 72 en een gepensioneerde generaal in het Amerikaanse leger.

Eind vorig jaar had Trump hem benoemd tot hoofd van de National Security Council. Voorheen was hij samen met Flynn adviseur inzake nationale veiligheid en buitenlands beleid van Trump toen hij nog presidentskandidaat was. Na zijn verkiezing kwam Kellogg al even in het vizier voor de functie van veiligheidsadviseur.

In het verleden was Kellogg actief in Irak. Na de val van dictator Saddam Hoessein in 2003 maakte hij daar deel uit van het tijdelijke regeringsorgaan. Nog vroeger was hij vicepresident van CACI International, een onderneming in Virginia die zich toelegt op informatie en technologie en die diensten uitvoert voor agentschappen van de overheid.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

2. David Petraeus

Een van de gewaagdere keuzes van Trump zou David Petraeus zijn, de voormalige directeur van de CIA. In 2012 moest hij in die functie ontslag nemen nadat was uitgelekt dat hij geheime informatie had doorgespeeld aan zijn biograaf die tevens zijn minnares was.

Dat neemt niet weg dat Trump tijdens zijn verkiezingscampagne lovende woorden over Petraeus sprak. Hij was even in de running voor de post van minister van Buitenlandse Zaken onder Trump, maar die functie ging uiteindelijk naar Rex Tillerson. Ook Petraeus is een gepensioneerde generaal. Hij is 64.

3. Robert Harward

Tot slot zou Trump ook de gepensioneerde viceadmiraal Robert Harward in ogenschouw nemen. Hij was een adjunct commandant binnen het United States Central Command toen generaal James Mattis daar aan het hoofd stond. Die laatste is intussen door Trump tot minister van Defensie benoemd. Harward maakte deel uit van de National Security Council onder president George W. Bush en was de drijvende kracht achter het National Counter Terrorism Center.

Na een carrière van 40 jaar in de marine ging Harward in 2013 met pensioen. Nadien ging hij een topfunctie bij Lockheed Martin in de Verenigde Arabische Emiraten bekleden. Recent ging Trump nog publiek de discussie met de vliegtuigbouwer aan over de kostprijs van het F-35 straaljagerprogramma.

Meest gelezen