"Mars tegen de angst" geannuleerd uit vrees voor aanslag zoals in Nice of Berlijn

De "Mars tegen de angst" die kort na de aanslagen van 22 maart 2016 door de straten van Brussel had moeten trekken, werd uiteindelijk afgelast uit vrees voor een terroristische aanslag in de stijl van de aanslagen van Nice en Berlijn. Dat heeft de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) laten verstaan in de onderzoekscommissie naar de aanslagen.

"Wat gebeurd is in Nice en in Berlijn komt overeen met de reden waarvoor men mij gevraagd had de manifestatie te verbieden", aldus Mayeur, verwijzend naar de twee aanslagen waar met een vrachtwagen op een mensenmassa werd ingereden.

Als uitleg voor het schrappen van de mars klonk het destijds dat er niet genoeg politie beschikbaar was, zonder meer. In september doken al mediaberichten op dat er met name te weinig politie voorhanden was om in voldoende beveiliging te kunnen voorzien tegen een mogelijke aanslag.

Mayeur bevestigde dat nu, met name tijdens een pleidooi om de burgemeesters meer informatie te geven over mogelijke bedreigingen op hun grondgebied. Ten tijde van de "lockdown" onder dreigingsniveau 4 - eind 2015 - kreeg Mayeur die van de federale regering of de veiligheidsdiensten immers niet, maar moest hij wel het eindejaarsvuurwerk afgelasten. "En ik weet nog altijd niet waarom."

"Het kan niet dat je iemand verantwoordelijk maakt voor het toelaten van manifestaties of evenementen die niet alle informatie heeft", hekelde de PS'er. "Als ik de aanbevelingen van het OCAD over 'soft targets' zou volgen, moet ik alle manifestaties en evenementen verbieden. Elke dag sta ik er drie toe en neem ik dus een enorme verantwoordelijkheid zonder te weten waarvoor."

"Kafkaiaanse mimespelen"

Vijf burgemeesters hebben in de onderzoekscommissie naar de aanslagen op aangedrongen gevraagd om veel beter geïnformeerd te worden over extremisten, teruggekeerde Syriëstrijders en de terreurdreiging op hun grondgebied. Elk van de burgemeesters had wel een eigen voorbeeld mee.

Wellicht het strafste was dat van de toenmalige burgemeester van Verviers die begin 2015 werd opgeschrikt door geweerschoten, niets afwetend van de grote antiterreuractie enkele straten verderop die twee verdachten het leven zou kosten.

Mechels burgemeester Bart Somers sprak van "kafkaiaanse mimespelen" met zijn korpschef over vertrouwelijke info over Syriëstrijders. Maar ook elders schort het volgens hem aan de infodeling. "Soms zijn we op mensen aan het werken waar de federale politie ook op werkt, zonder dat we daarover geïnformeerd zijn. Dat stelt soms echt fundamentele problemen", hekelde de Open VLD'er.

"Veel info naar boven, weinig efficiënte informatie terug"

En het gelekte OCAD-rapport rond salafisme? Dat zouden bepaalde burgemeesters volgens hem ook gewoon moeten krijgen. "Ik zie niet in waarom een burgemeester - misschien meer nog dan een minister - in deze tijden niet geïnformeerd kan worden over een analyse van de Staatsveiligheid over moskeeën op zijn grondgebied", zo trad Vilvoords burgemeester Hans Bonte (SP.A) hem bij. "Er gaat veel info naar boven, maar er komt oh zo weinig efficiënte informatie terug", betreurde hij. "Hoe kan ik iemand aanklampen, nauwgezet opvolgen als ik van justitie zelfs de informatie niet krijg dat de betrokkene al twee weken weer op vrije voeten is?"

Naast meer informatie drongen verschillende burgemeesters aan op extra middelen. Bonte smeekte nogmaals om een erkenning als centrumstad, wat extra middelen zou geven. Muriel Targnion van Verviers haalde het voorbeeld aan dat haar lokale politie een tweehonderdtal mensen moet volgen met een link naar terrorisme of radicalisme, maar daar absoluut de mankracht niet voor heeft. "Ik vraag meer middelen, zowel voor preventie als voor de politie", stelde ook Yvan Mayeur (PS) klaar en duidelijk.

Meest gelezen