Amerikaanse veiligheidsdiensten: "Trump-adviseurs hadden veelvuldig contact met Rusland"

De Amerikaanse nieuwszender CNN en de New York Times melden dat hoge raadgevers van Donald Trump tijdens de campagne "herhaaldelijk contact hadden" met Rusland. Dat melden ze op basis van verschillende bronnen, met name vier hoge Amerikaanse functionarissen. Er zouden ook telefoongesprekken en telefoondata bestaan die alles hard kunnen maken.
President Trump aan de telefoon met Poetin: hoeveel wist Trump af van de contacten met Rusland tijdens zijn campagne?

De connectie met Rusland blijft de Amerikaanse president Donald Trump parten spelen. Amper één dag nadat zijn nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn is opgestapt, komt nu zijn campagneteam in opspraak. 

Tijdens de presidentscampagne, dus nog voor Trump president werd, zouden belangrijke adviseurs "voortdurend in contact" hebben gestaan met hoge Russische functionarissen, melden CNN en de New York Times (NYT).

Contacten werden onderschept tijdens routinechecks

"Zowel de frequentie van de contacten in de vroege zomer en de nauwe banden van de Amerikaanse adviseurs met Trump zorgden ervoor dat er een rode vlag omhoogging bij Amerikaanse veiligheidsdiensten", zo worden Amerikaanse functionarissen geciteerd. De contacten werden onderschept tijdens routineopdrachten van de veiligheidsdiensten die informatie aan het verzamelen waren over Russische functionarissen en andere Russische personen die bij die dienst bekend waren.

Over de aard van de gesprekken is niets bekend, maar volgens de functionarissen zouden ze niet gaan over de hacking van data van de Democraten door de Russen in de aanloop naar de verkiezingen.

Naast Michael Flynn ging het onder meer om Paul Manafort, de voorzitter van Trumps toenmalige campagneteam, aldus CNN en NYT. Die heeft het bericht afgedaan als "absurd".

Hoeveel wist Donald Trump ervan?

Hoewel hij nog niet persoonlijk genoemd wordt, lijkt Trump steeds meer in het nauw te komen in de zaak. De hamvraag is of hij er zelf iets van wist, of er zelf actief aan deelnam. Tot nu toe ontkent Trump elke betrokkenheid.

In de zaak-Flynn willen de Democraten - en ook steeds meer Republikeinen - alvast antwoorden op verschillende vragen, zoals "wist Trump van Flynns contacten met de Russische ambassadeur?" of "deed Flynn het misschien op instructies van Trump?". Dezelfde vragen zullen ook naar boven komen na de jongste beweringen van CNN en de NYT.

Meest gelezen