Buurtbewoners Oroville-stuwdam mogen weer naar huis

Zowat 200.000 mensen die geëvacueerd waren in de buurt van de hoogste stuwdam van de VS, die van Oroville, mogen opnieuw naar huis. "Maar ze moeten wel stand-by blijven", zegt de plaatselijke sheriff. De stuwdam dreigde het te begeven door de overvloedige regenval.

Het bevel tot evacuatie is omgezet in een alarmfase, waarbij de zowat 188.000 Californiërs naar hun huizen mogen terugkeren, maar dus wel waakzaam moeten blijven, "omdat de situatie weer snel kan veranderen", schrijft de politie op Facebook.

Het stuwmeer van Oroville is een van de grootste waterreservoirs van Californië. De dam is 238 meter hoog. Terwijl het al verschillende jaren kurkdroog bleef in grote delen van Californië, heeft het er nu hard geregend in de regio en dreigde de dam het te begeven door de druk. Dat zou een vloedgolf in gang zetten van naar schatting 10 meter hoog in de vallei.

Situatie is nu "stabiel"

De voorbije week waren er problemen ontstaan in de dubbele noodafvoer van de dam. Het was 50 jaar geleden dat een van die kanalen opnieuw in gebruik moest worden genomen. Hulpverleners hebben met man en macht gewerkt om die stukken weer te versterken, en om zoveel mogelijk water weg te krijgen om de druk op de dam te verminderen. Per seconde hebben ze zo'n 3 miljoen liter kunnen laten wegvloeien. Dat zette overigens veel druk op de revier Feather beneden in de vallei, waar er hier en daar overstromingen waren (foto onder).

De druk is voorlopig van de ketel. Volgens Brad Alexander, de woordvoerder van het ministerie van noodsituaties in Californië, is de situatie in Oroville nu "stabiel". Het meer zou nu een stijgingsmarge van 15 meter hebben voor het opnieuw zijn volle capaciteit bereikt van 274 meter. Maar dat is nog niet het einde van het verhaal. Het kan opnieuw gaan regenen of sneeuwen - er wordt een flinke temperatuursdaling verwacht.

Meest gelezen