Video player inladen...

De drie van Ward Verrijcken: Scorsese serveert meesterwerk “Silence” en Libanese film inspireert

Onze filmreporter Ward Verrijcken licht drie opmerkelijke films uit het nieuwe aanbod van deze week. "Het is onbegrijpelijk dat Martin Scorsese een kwarteeuw nodig heeft gehad om de financiering van het meesterwerk "Silence" rond te krijgen. Het resultaat is indrukwekkend. De Libanese film "Tramontane" is een inspirerende film over de zoektocht van een blinde man naar zijn herkomst en "A cure for wellness" is gefundenes Fressen voor de fans van softhorror popcornplezier."

Silence (VS)

regie Martin Scorsese
met Andrew Garfield, Adam Driver, Liam Neeson, Tadanobu Asano, Issei Ogata, Yoshi Oida en Yosuke Kubozuka

"Silence” is de nieuwe en bijzonder straffe film van de grote Martin Scorsese. De film vertelt het verhaal van jonge Portugese jezuïeten die in de 17e eeuw naar Japan reisden om de lokale bevolking tot het christendom te bekeren.

Dat was heel gevaarlijk, omdat de Japanners dat als een illegale activiteit beschouwden. Veel priester zijn er ter dood veroordeeld. Toch zijn er nog twee jonge jezuïeten, gespeeld door Andrew Garfield en Adam Driver, die zich in het hol van de leeuw wagen.

“Silence” is een trage film. Het is een volwaardige studie van wat het betekent een allesoverheersende geloofsovertuiging te hebben. Het is een meesterwerk en voor Scorsese een heel persoonlijk project. Het heeft meer dan een kwarteeuw geduurd voor hij het geld bij elkaar vond om het meesterwerk op het grote scherm te brengen.

Tramontane (Libanon)

regie Vatche Boulghourjian
met Michel Adabachi, Sajed Amer, Abido Bacha, Toufic Barakat, Georges Diab, Asraa a Drouba, Raymond Haddouni, Julia Kassar

Een film uit Libanon zien we niet vaak in de Belgische bioscopen. Toch raad ik jullie aan om “Tramontane” op te sporen in de lokale arthouse-bioscoop.

“Tramontane” vertelt het verhaal van de 24-jarige Rabih, een blinde muzikant die met zijn koor op tournee wil gaan in Europa. Er zijn problemen met zijn paspoort en zo ontdekt hij dat zijn ouders niet zijn ouders zijn. Zij hebben hem ooit geadopteerd. Hij wil koste wat kost op zoek gaan naar waar hij vandaan komt.

Wat volgt is een eenzame zoektocht door Libanon, dat land dat zo getekend is door de vele gewapende conflicten die daar de laatste decennia gewoed hebben. “Tramontane” is een stille en integere, maar finaal ook een heel inspirerende film geworden.

A cure for wellness (VS)

regie Gore Verbinski
met Dane DeHaan, Jason Isaacs, Celia Imrie, Adrian Schiller, Natalia Bobrich, Carl Lumbly, Susanne Wuest, Eric Todd

De grote Hollywoodblockbuster van deze week is de mystieke thriller “A cure for wellness”. Die film gaat over een jonge ambitieuze Wall Street-bankier.

Die wordt door zijn bazen naar een kuuroord in Zwitserland gestuurd. In dat kuuroord zit een oude collega van hem en die wordt daar tegen zijn wil vastgehouden. Net als bij alle andere patiënten worden experimenten op hem uitgevoerd. Vaak sterven ze eraan in plaats van de “cure” te krijgen die hen beloofd wordt.

“A cure for wellness” ziet er fantastisch uit. De kille, geheimzinnige fotografie doet aan een gothic sprookje denken, met elementen van het klassieke verhaal van Frankenstein. De uiteindelijke ontknoping na 2,5 uur is een beetje onnozel. Je zou de film kunnen omschrijven als een film voor liefhebbers van “horror light”.

Meest gelezen