De ene Puccini is de andere niet in New York

De Metropolitan Opera in New York schrapt de enscenering van "Tosca" van de Zwitserse regisseur Luc Bondy na 59 opvoeringen. Dat is opmerkelijk snel. Dezelfde operavoorstelling van de Italiaanse operaregisseur Franco Zeffirelli werd 183 gespeeld in het operahuis. "De bezoekers lusten de koele en minimalistische aanpak van Bondy niet", motiveert Peter Gelb van The Met.

De komst van operaregisseur Luc Bondy naar de Metropolitan Opera in New York werd in 2009 met veel tromgeroffel aangekondigd. De gerenommeerde Zwitserse operamaker ensceneerde voor het operahuis een koele en minimalistische versie van "Tosca" van Puccini.

De voorstelling in september 2009 op boegeroep onthaald en nu wordt de enscenering uit het aanbod gehaald van de Metropolitan Opera na amper 59 opvoeringen. Dat is opmerkelijk snel.

De enscenering van "Tosca" van midden de jaren 90 van de Italiaanse operaregisseur Franco Zefficrelli werd zestien seizoenen lang in het programma-aanbod van de Metropolitan Opera opgenomen en in totaal 183 keer opgevoerd.

"Onze bezoekers lusten de minimalistische aanpak van een opera niet. Zo een koele aanpak was een grote schok voor de liefhebbers van traditionele en barokke operaproducties. De weelderige visuele schoonheid van "Tosca" appelleert veel meer aan de verwachtingen van ons publiek", motiveert Peter Gelb van de Metropolitan Opera.

Het operahuis heeft beslist om op nieuwjaarsavond een nieuwe enscenering van "Tosca" van David McVicar te lanceren. Dat is een van de vijf nieuwe producties die de Metropolitan Opera volgend seizoen gaat maken.

Meest gelezen