Familie wijlen George Michael wil extra onderzoek na gelekt telefoontje

De familie van de overleden zanger George Michael wil bijkomend onderzoek naar zijn doodsoorzaak. Aanleiding daarvoor is een gelekt telefoongesprek tussen Michaels partner Fadi Fawaz en de hulpdiensten, op de avond van Michaels overlijden.

George Michael overleed op kerstdag 2016, volgens zijn manager na een hartaanval. Michaels dood kwam vrij onverwacht: de zanger was amper 53, en niet ziek. De lijkschouwing na zijn overlijden bracht geen duidelijkheid. Bijkomend onderzoek naar de precieze doodsoorzaak van de zanger loopt nog steeds. Zelfdoding, kwaad opzet, drugs: het zijn maar enkele pistes die nog steeds circuleren.

Nu vraagt Michaels familie bijkomend onderzoek na een opvallend perslek. In verschillende Britse media is een telefoongesprek uitgelekt tussen Michaels partner Fadi Fawaz en de hulpdiensten. In een korte mededeling laat de familie via hun advocaat weten dat "de verantwoordelijken hiervoor gestraft zullen worden".

Dubbel onderzoek

"De familie en vrienden van George zijn enorm aangedaan en geschokt dat zo'n persoonlijke, pijnlijke en vertrouwelijke geluidsopname is gelekt in de pers", zo staat in de mededeling. "We zijn er rotsvast dat wie dan ook in zo'n situatie contact opneemt met de hulpdiensten erop moet kunnen vertrouwen dat dit gesprek niet uitlekt in de media. De openbaarheid van deze audioboodschap valt ons bijzonder zwaar."

Een woordvoerder van de South Central Ambulance Service heeft verklaard dat het perslek erg serieus wordt genomen. In navolging van de klacht van de familie Michael komt er ook een onderzoek naar het lek zelf.

Het telefoontje

Vorige week publiceerde de Daily Mail de audioboodschap die dateert van Kerstdag. Toen belde Fadi Fawaz, George Michaels partner, na diens overlijden zwaar overstuur met de hulpdiensten. "Ik probeer hem al urenlang te reanimeren, zonder succes", zegt hij. "Hij ademt niet meer, maar ligt in bed, koud en blauw."

Het fragment doet veel stof opwaaien. Vlak na Michaels overlijden kwam Fawaz al even in een mediastorm terecht. In een reeks vreemde tweets leek hij te suggereren dat Michael zelfmoord zou gepleegd hebben. Later ontkende Fawaz dat hij die berichten zelf verstuurd had. 

Meest gelezen