Fietsdiefstal Ben Weyts gaat de wereld rond

De ironie over de diefstal van de fiets van Vlaams minister van Mobliteit Ben Weyts (N-VA) terwijl hij een persconferentie over fietsinvesteringen gaf, is ook de rest van de wereld niet ontgaan. Tal van buitenlandse nieuwssites pikken het nieuwtje op.

Terwijl minister Weyts gisterochtend zijn plannen voorstelde om liefst 300 miljoen euro in fietsvoorzieningen te investeren, ging een dief even verderop met zijn fiets aan de haal die hij bij het station van Halle had geparkeerd.

Niet alleen Vlaamse media hebben het nieuwtje gretig opgepikt, ook buitenlandse media zien de humor van de situatie in. "Bicycle stolen from Belgian minister promoting cycle lanes", kopt de BBC bij het verhaal. De Britten laten hierbij niet na op de beroemde Belgische filedrukte te wijzen: "Auto's zijn de voornaamste manier van pendelen in België en het land heeft een van de ergst opgestopte wegen van Europa."

Ook Europe 1 vermeldt de malchance van Weyts. "We hebben de fiets aan het station achtergelaten waar we hem hebben vastgemaakt", citeert de Franse radiozender de woordvoerder van de minister. "Toen we een half uur later terugkeerden, was hij weg." Bij onze noorderburen valt het nieuws dan weer te lezen bij nu.nl.

Afrika

Via het persagentschap Reuters en de Franse nieuwssite Euronews heeft de fietsdiefstal ook zijn weg naar Africanews gevonden, een nieuwssite die opereert vanuit Congo-Brazzaville. Ook die site wijst op de mobiliteitsproblemen in ons land. "Hoewel België geobsedeerd is door de wielersport, blijven wagens de voornaamste manier om naar het werk te pendelen met de ergst opgestopte wegen van Europa."

Elders in Afrika haalt de fietsdiefstal ook de Nigeriaanse nieuwssite Information Nigeria. Die omschrijft Weyts als de "Belgian Flemish Mobility Minister" en citeert de VRT.  In Zuid-Afrika kiest de Times voor een woordspeling om het nieuws te koppen: "Politician taken for a ride".

Franstalig België

Ook dichter bij huis haalt de fietsdiefstal alle nieuwssites, nota bene aan de andere kant van de taalgrens. Zowel RTL, de RTBF, La Libre Belgique, La Meuse als Le Soir besteedt aandacht aan het fait divers.

Meest gelezen