Franse toeriste riskeert proces voor ingekraste naam in Colosseum

Een permanent aandenken aanbrengen op het eeuwenoude Colosseum: het komt een Franse toeriste duur te staan. De vrouw, die haar naam met een oude munt in een van de vele zuilen had gekrast, mag zich aan een proces verwachten. Er hangt haar een zware boete, of zelfs een celstraf boven het hoofd.
Xinhua/Avalon. All rights reserved.

Het iconische Colosseum in Rome wordt met de regelmaat van de klok geplaagd door toeristen met een destructief kantje.  Een persoonlijk spoor achterlaten op een oud moment: het leek ook voor een Franse vrouw van 45 een bijzonder aanlokkelijk idee. De toeriste, die het Colosseum bezocht samen met haar dochter en twee neefjes, kraste met een oude munt "Sabrina 2017" in één van de zuilen vlak bij de ingang van het gebouw.

De Italiaanse politie kwam de vrouw snel op het spoor. Ze werd een tijdlang opgepakt. Het muntstuk waarmee ze de schade op het monument heeft aangericht, is in beslag genomen. De vrouw wordt beschuldigd van "het grondig beschadigen van een gebouw van historisch of artistiek belang".

Vandalisme

Het Colosseum werd recent nog grondig gerestaureerd. Het kostenplaatje daarvan loopt in de miljoenen euro's. Toch blijft het monument voor vandalen een interessant doelwit. Ondanks de verhoogde veiligheidsmaatregelen door terreurniveau twee, ontdekken opzichters er geregeld beschadigingen of graffiti. 

De Italiaanse overheid is het beu om te dweilen met de kraan open. Daarom zijn de mogelijke celstraffen voor vandalisme tegenover "landschappen of cultureel erfgoed" eind vorig jaar nog opgetrokken naar een minimum van één jaar en een maximum van vijf jaar.

De voorbije drie jaar zijn er - louter voor het Colosseum - al toeristen veroordeeld voor vandalisme. Vorig jaar kreeg een Russische toerist een boete van 20.000 euro omdat hij een gigantische "K" in een zuil had gekrast. Een verwittigd man is bij deze dus veel waard.

Meest gelezen