Griepepidemie is zich aan het stabiliseren

De griep stabiliseert in ons land op een gemiddeld niveau van intensiteit. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV). De intensiteit van de griepepidemie blijft gemiddeld.

Sinds half januari is er officieel een griepepidemie in het land. Er is sprake van een griepepidemie als er bij de huisartsen wekelijks meer dan 140 consultaties zijn per 100.000 inwoners. Die drempel is de afgelopen weken fors overschreden. Nu lijkt de situatie zich te stabiliseren. Vorige week waren er 731 consultaties. 

De situatie in België is, met een vertraging van enkele weken, vergelijkbaar met die van onze buurlanden. Voor de andere acute luchtweginfecties, zoals sinusitis, faryngitis, bronchitis of oorontsteking, is het aantal raadplegingen bij de huisarts licht afgenomen.

Voorkomen

Om besmetting te voorkomen kan men het best zijn handen goed en frequent wassen met water en zeep. Wie hoest, doet dat ook het best in een papieren zakdoek en gooit die weg na gebruik.

Wie zich grieperig voelt, blijft beter thuis en vermijd contact met andere mensen. Bij vaststelling van de symptomen (koorts, koude rillingen, hoesten, keelpijn, spierpijn en stijve ledematen, verminderde eetlust) raadpleegt men best zijn huisarts en volgt men best diens aanbevelingen.