Groen wil parlementaire commissie over toekomst intercommunales

Oppositiepartij Groen wil in het Vlaams parlement een commissie oprichten die zich moet buigen over de toekomst van de intercommunales. Volgens de partij moeten er minder structuren komen en is er ook nood aan meer duidelijkheid over de vergoedingen.

Groen kwam vanmiddag met een pakket maatregelen die de regels rond intercommunales en tussenstructuren strenger moeten maken. Het hele plan komt er na de heisa die is ontstaan met vergoedingen voor politici bij de Gentse holding Publipart, waarna schepen Tom Balthazar (SP.A) zijn ontslag indiende. 

"We willen een parlementaire commissie die zich tijdelijk over dit probleem buigt", zegt Groen-fractieleider Björn Rzoska. "In de eerste fase moeten we kijken wat er nu moet gebeuren, de knelpunten die we nu al kunnen oplossen, zoals het aantal mandaten en de vergoedingen."

"Op lange termijn moeten we bekijken wie wat doet. Nu is er een ongelofelijk kluwen en ze werken allemaal met publieke middelen. Het is al lang niet meer duidelijk wie wat doet. Je merkt dat sommige intercommunales ver van de kerntaak zijn afgedreven. Ik denk dat dat een discussie is die we de volgende legislatuur in de praktijk moeten kunnen omzetten."

Hoger loon

De partij stelt voor om burgemeesters en schepenen niet langer extra te vergoeden voor hun werk in intergemeentelijke samenwerkingen. Wat ze daar presteren vormt immers een integraal onderdeel van hun job als lokaal verkozene, is de redenering.

In ruil zouden burgemeesters en schepenen in kleine gemeenten wel meer mogen verdienen, vindt de partij. Een burgemeester van een grote stad verdient vandaag meer dan 132.000 euro per jaar, maar voor een kleine gemeente, met minder dan driehonderd inwoners, is dat beperkt tot 22.719 euro. Een schepen verdient er 13.631 euro, dus onvoldoende om van te kunnen leven.

Alle politici weren uit de raden van bestuur van intercommunales, zoals econoom Paul De Grauwe voorstelt, ziet Groen niet zitten. "Als de intercommunale met publieke middelen werkt, is het niet onlogisch ze door politici te laten besturen", vindt Rzoska. Een vergadering vullen met technici kost ook aanzienlijk meer belastinggeld, voert de partij aan.

 

Meest gelezen