Hamsterhuren: eerst huren, dan goedkoper kopen?

Een bouwbedrijf uit Sint-Truiden lanceert een nieuwe manier om een huis te kopen. Eerst huur je de woning, en als je daarna beslist om die aan te kopen, mag je de al betaalde huur in mindering brengen op de aankoopprijs. Dat kan wel voor maximaal vijf jaar huur. Het lijkt de perfecte oplossing voor alle partijen, maar het is minder eenvoudig dan het lijkt.
©Nicolas TAVERNIER/REA

Steeds meer mensen, onder wie veel jonge gezinnen of alleenstaanden, krijgen nog maar moeilijk de centen bij elkaar om een woning te kopen. Een nieuwbouwwoning is in dat geval al helemaal onhaalbaar, omdat op de kostprijs (die al fors gestegen is door de nieuwe vereisen qua energieverbruik en E-peil) nog eens 21 procent (btw en kosten) moet worden geteld.

En de rente mag dan wel laag staan momenteel (hoewel de banken stilaan aan een inhaalbeweging bezig zijn), de banken zijn streng en vragen een minimum-inleg van eigen kapitaal.

Voor veel kopers een onmogelijke opgave, maar misschien is er een oplossing voor dat probleem. Een Limburgs bouwbedrijf laat mensen toe om eerst te huren, en dan daarna de woning aan te kopen, als ze financieel wat meer ademruimte hebben.

Ze kunnen in dat geval de al betaalde huur aftrekken van de aankoopprijs. Dat lost het probleem op van de inleg van eigen kapitaal bij het aangaan van een woonkrediet. De ingebrachte huur mag maximaal wel maar vijf jaar bedragen. Laurens Gilen van Gilen Woonprojecten: "Zo stellen we de mensen in staat om voldoende eigen inbreng te voorzien voor de aankoop van die woning." 

Een praktijkvoorbeeld: wie een huis van 300.000 euro koopt en eerst 5 jaar lang 900 euro huur per maand betaalt, mag bij een eventuele aankoop 54.000 euro in mindering brengen, ruim een zesde van het bedrag. Het lijkt een win-winsituatie, maar experts maken toch enkele kanttekeningen.

Creatief voorstel wordt positief onthaald, maar klant moet goed nadenken

Kristien Gevers is een van Belgiës eerste hamsterhuursters. Zij vond haar stekje in Sint-Truiden. Ze "hamsterhuurt" sinds begin deze maand. "Ik wilde eigenlijk kopen, maar kon dat niet onmiddellijk doen. Toen hebben ze mij voorgesteld om het huis eventueel een aantal jaren te huren, en die huur dan later af te trekken van de aankoopsom. Ik vond dat een heel mooie formule." Kristiens huis is ongeveer 290.000 euro waard. Ze betaalt elke maand 950 euro af.

Immotheker John Romain heeft het over een "zeer creatief voorstel" en staat er niet negatief tegenover. Hij waarschuwt er wel voor dat nieuwe bewoner op langere termijn moet denken qua rentes. Die kunnen over enkele jaren pakweg 2 percent omhoog zijn gegaan, waardoor een woonkrediet dan duurder uitkomt bij een uitgestelde aankoop.

Is de huurprijs correct?

De vraag is ook hoe hoog de huurprijs gezet is. In het geval van Kristien is dit 950 euro. Met zo'n maandelijkse afbetaling kan je al redelijk wat geld lenen: "Eigenlijk kan je met zo'n afbetaling vlotjes kopen vandaag", zegt hij. Romain vraagt daarom voldoende transparantie over de prijzen.

Is de betaalde huurprijs niet te hoog in vergelijking met omliggende panden? Bewoners moeten er ook rekening mee houden, dat ze het geld kwijt zijn als ze zouden beslissen om uiteindelijk niet te kopen. En dan hebben ze een tijdlang een te hoge huur betaald.

Systeem brak eerder niet door: btw spelbreker

De bouwfirma Dewaele probeerde het systeem al enkele jaren geleden in te voeren. "We hebben het geprobeerd, omdat het voor de klant-koper een zeer goed systeem is", vertelde hij in Hautekiet op Radio 1.

Toch brak het niet door. Wat het initiatief kraakte, was de btw van 21 procent op de constructie, vooral wanneer klanten langer dan twee of drie jaar woonden. "We merkten dat de promotor de btw na 2 à 3 jaar kwijt was, en dat maakte de woning (voor hen) 30 à 40.000 euro duurder." In principe betaalt de koper uiteraard de btw, maar zolang hij of zij het pand huurt, gebeurt dat niet en moet de promotor het geld ophoesten.

Dewaele zegt dat het systeem niet populair was bij bouwpromotoren als het project vlot verkocht. Het was pas wanneer het minder vlot van de hand ging, dat promotoren sneller te overtuigen waren. Dewaele hoopt dat de overheid het systeem eens van een fiscaal oogpunt kan bekijken.

Meest gelezen