Harrison Ford botst met privévliegtuig op een haar na tegen Boeing

Acteur Harrison Ford heeft een botsing tussen zijn privévliegtuig en een toestel van American Airlines maar nipt kunnen vermijden. Dat meldt NBC News. Op een luchthaven in Orange County, Californië, kwam hij tijdens de landing op een verkeerde baan terecht, waardoor hij rakelings over een Boeing scheerde.
© 2017 FameFlynet, Inc - Beverly Hills, CA, U.S.A.
Ford (74) is al jaren een gepassioneerd amateurpiloot

Ford, een ervaren piloot, heeft de botsing met zijn Aviat Husky maar nipt kunnen vermijden. De acteur kreeg maandag op John Wayne Airport in Orange County het commando om zijn eenmotorig vliegtuig aan de grond te zetten. Bij het landingsmanoeuvre parkeerde hij zijn toestel echter op een parallelle taxibaan in plaats van op de voorziene landingsbaan. Daardoor kon hij een Boeing 737 van Amercan Airlines maar nipt vermijden.

Volgens gesprekken met de luchtverkeersleiders, waar de Amerikaanse zender NBC beslag op kon leggen, zou Ford zich luidop hebben afgevraagd "of dat vliegtuig wel vlak onder mij moest zijn". Ford is rakelings over het toestel heen gescheerd.

Vlucht 1456 van American Airlines, met bestemming Dallas, kon enkele minuten later met 110 passagiers en bemanning aan boord vertrekken zoals gepland. Er raakte niemand gewond.

Onderzoek

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA onderzoekt de zaak. Woordvoerder Ian Gregor bevestigt voorlopig niet dat de piloot in het kleine vliegtuig wel degelijk Harrison Ford is. De acteur zelf heeft ook nog niet gereageerd op het incident. Gregor benadrukt wel dat de piloot in kwestie op de hoogte was van de specifieke landingsprocedures voor die luchthaven. 

Er hangt Ford een sanctie boven het hoofd. In het slechtste geval is hij zijn vliegbrevet (voor een tijdje) kwijt.

Incidenten

Ford is een ervaren piloot en een gepassioneerd verzamelaar van oude vliegtuigen. Zijn vliegbrevet heeft hem wel al enkele keren in de problemen gebracht. In maart 2015 crashte hij nog op een golfterrein in Los Angeles, nadat zijn motor kort na het opstijgen dienst weigerde. Daarbij brak hij een arm. In 1999 crashte Ford met zijn helikopter tijdens een vliegles. In 2000 moest de acteur een noodlanding maken op Lincoln Municipal Airport in Nebraska.

Meest gelezen