Het Belgische leger: wel nieuwe toestellen, geen geld voor personeel om ze te bedienen

De regering is van plan om miljarden te investeren in defensie. Fregatten, gevechtstoestellen en gepantserde voertuigen: allemaal gloednieuw en allemaal met een serieus prijskaartje. Maar door de pensioenhervorming is er in de toekomst geen geld voor personeel om al dat nieuwe materiaal te bedienen. "Het leger wordt een oudemannekesleger", vertelt de militaire vakbond ACMP aan VRT Nieuws.

De regering wil de komende jaren investeren in nieuwe fregatten, gevechtstoestellen en gepantserde voertuigen. Alles samen hangt daar een prijskaartje van negen miljard euro aan - al vraagt de vakbond zich af of dat effectief allemaal waarheid zal worden.

Maar door de pensioenhervorming zullen er in de toekomst sowieso te weinig jonge militairen zijn om al dat nieuwe, hoogtechnologische materiaal te bedienen. De toekomstplannen van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zijn onhaalbaar, vertelt Roger Housen van de militaire vakbond ACMP aan VRT Nieuws.

"Zelfs wanneer het materiaal er is, hebben we onvoldoende of te oude mensen om dat nieuwe materiaal te bemannen. Met als gevolg dat de operationaliteit van de eenheden zienderogen achteruit zal gaan."

"Minder instroom jongeren door enorme stijging loonmassa"

Door de pensioenhervorming zullen militairen tussen de 7 en 16 jaar langer moeten gaan werken, zegt Housen. Dat zal dan weer de loonmassa enorm doen stijgen, waardoor er minder jongeren kunnen instromen.

"Tussen 2019 en 2030 zal de salarismassa met 3 miljard toenemen", aldus Housen. "En dat geld zal van ergens moeten komen: uit een vermindering van het personeel bijvoorbeeld. Of minder trainingen. Of minder materiaalaankopen. Dus niet de 9,4 miljard die de regering nu vooropstelt."

Housen heeft het over "een grote impact op het personeel, in het bijzonder wervingen". Concreet vraagt de vakbond dat minister Vandeput de principebeslissing over het latere pensioen opnieuw bekijkt, en dat de militairen op dezelfde manier worden behandeld als alle andere Belgen, "zodat wij ook in de toekomst fysiek en mentaal geschikte militairen in de rangen zullen hebben."

"Oudemannekesleger"

Volgens de vakbond wordt het Belgisch leger langzaamaan "een oudemannekesleger". Het operationeel vermogen, de output van het leger, zal ondanks de miljardeninvestering tegen 2030 met een kwart gedaald zijn.

Meest gelezen