IJslandse politie waarschuwt: "Rijd niet onder invloed van het noorderlicht"

De IJslandse politie roept toeristen op om niet naar het noorderlicht te staren achter het stuur. Het prachtige natuurverschijnsel trekt niet alleen veel mensen aan, maar leidt ook regelmatig tot verkeerschaos.

Aanleiding voor de waarschuwing zijn twee incidenten met chauffeurs die de afgelopen weken plaatsvonden. In beide gevallen zwalpten de bestuurders over de weg, waarop de politie hen aanmaande om aan de kant te gaan. De agenten dachten in eerste instantie dat de chauffeurs dronken achter het stuur zaten.

Maar wat bleek? Er was geen druppel alcohol in hun bloed te bespeuren. De bestuurders waren gewoon zo gebiologeerd aan het staren naar de Aurora Borealis, ofwel het noorderlicht, dat ze vergaten op de weg te letten.

Een van de chauffeurs verklaarder aan de politie dat hij niet kon stoppen met kijken naar het natuurspektakel, waarop de politie vroeg of hij voortaan zijn auto wel aan de kant kon zetten. Of hoe je kan rijden onder invloed van het noorderlicht. De politie roept nu op om "naar de weg te kijken in plaats van naar de hemel" om ongelukken te vermijden.

Niet de eerste keer

Het is overigens niet de eerste keer dat IJslanders problemen ondervinden van gebiologeerde toeristen achter het stuur. In 2015 werd er nog geklaagd dat toeristen vaak in het midden van de weg halt houden om kiekjes te maken van schapen of paarden. De suggestie was toen om fotostops aan te leggen waar toeristen naar hartenlust plaatjes van de overweldigende natuur kunnen schieten.

Meest gelezen