Ingenieurs gezocht: tekort in drie jaar tijd verdubbeld

Het tekort aan ingenieurs in Vlaanderen is de afgelopen drie jaar zo goed als verdubbeld. Dat blijkt uit cijfers van de VDAB waar De Tijd over bericht. Eind vorig jaar stonden er meer dan 4.000 vacatures open, maar wellicht ligt het werkelijke tekort nog hoger.
DISABILITYIMAGES\SCIENCE PHOTO LIBRARY

Waar er in 2013 nog 2.214 vacatures openstonden voor burgerlijke, industrieel of bio-ingenieur, is dat aantal de voorbije jaren opgelopen tot 4.120 eind vorig jaar. Vooral naar industriële ingenieurs wordt er gezocht, want die categorie is verantwoordelijk voor 90 procent van het tekort.

"Over heel 2016 kreeg de VDAB 8.110 vragen naar ingenieurs, dubbel zoveel als drie jaar geleden", zegt Shaireen Aftab, woordvoerder van de VDAB, in De Tijd. "Een groot deel daarvan wordt meteen ingevuld door schoolverlaters, die meestal al vooraleer ze afstuderen van de aulabanken worden geplukt. Maar als die bron uitgeput is, stopt het. Aangezien het aantal ingenieurs dat de voorbije jaren afstudeerde min of meer stabiel bleef, heeft dat een stijgend tekort tot gevolg."

Opwaardering technisch onderwijs

Volgens Agoria, de sectorfederatie van de technologische industrie, ligt het werkelijke tekort echter rond de 5.000 en dus nog een heel stuk hoger. "Er is een stijgende vraag en het aanbod volgt niet op hetzelfde tempo", zegt algemeen directeur Peter Demuynck aan VRT Nieuws.

Om dat op te lossen heeft de sectorfederatie twee voorstellen. "Ten eerste een opwaardering van het technisch onderwijs. Er moet een groeiend besef komen bij jongeren en ouderen dat bijvoorbeeld een opleiding tot industrieel ingenieur leidt tot interessante jobs die goed worden betaald en bovendien werk je zo mee aan oplossingen voor de uitdagingen van vandaag. Ten tweede moeten de bedrijfs- en academische wereld zorgen voor een structurele kennisupgrade voor de 45-plussers die werkzoekend zijn."

Koepelvereniging ingenieurs: "Gebrek aan soft skills"

Het tekort aan ingenieurs is niet te wijten aan een gebrek aan "up-to-date" kennis, maar aan het ontbreken van "soft skills", zoals onvoldoende ervaring met solliciteren. Dat zegt de koepelvereniging voor Vlaamse ingenieurs ie-net. 

"Veel ingenieurs zijn na hun studies meteen beginnen te werken en werkten vaak heel lang voor eenzelfde bedrijf. Als ze dan werkloos worden, dan blijkt dat ze absoluut niet kunnen solliciteren, want dat hebben ze nooit geleerd", zegt ie-net. "Om in competitie te kunnen gaan met andere, jongere kandidaten, moeten ze zichzelf kunnen verkopen."

Concreet denkt ie-net onder meer aan sollicitatietraining, ondersteuning bij het opstellen van een cv en "networking events" bij bedrijven. "Het systeem waarbij men ervan uitgaat dat hoger opgeleiden zelfredzaam zijn en minder ondersteuning nodig hebben in hun zoektocht naar een job is onterecht. Een structurele aanpak voor de werkzoekende ingenieurs in Vlaanderen dringt zich op."

Meest gelezen