Iraanse gastdocent VUB beëindigt hongerstaking

De Iraanse gastdocent aan de VUB Ahmadreza Djalali is vandaag, na 59 dagen, gestopt met zijn hongerstaking. Dat heeft Gerlant Van Berlaer, een spoedarts aan het UZ Brussel, laten weten. De wetenschapper nam de beslissing nadat hij gehoord had van de vele acties die in Europa gevoerd worden en gepland worden voor zijn vrijlating.

Djalali werd op 25 april 2016 opgepakt door de Iraanse autoriteiten.
Sinds de start van zijn hongerstaking op 26 december is Ahmadreza Djalali meer dan 20 kg afgevallen. Zijn gezondheidstoestand is dan ook onrustwekkend.

"Ahmadreza is met zijn hongerstaking gestopt, omdat hij hoorde van de op til zijnde acties in Europa, en omdat deze hem voorzichtig moed en hoop geven", vertelt collega Gerlant Van Berlaer.

Djalali zit nog altijd gevangen in sectie 209 van de Evin-gevangenis in Teheran, waar hij eerder al enkele maanden in een isoleercel zat. De Iraanse wetenschapper werd op 31 januari beschuldigd van spionage - samenwerking met vijandelijke staten -, maar Djalali is nog niet officieel in beschuldiging gesteld en een proces is nog niet gepland. Het Iraanse tribunaal weigert bovendien nog altijd Djalali's advocate toegang te geven tot haar cliënt.

Het contact met de Iraanse wetenschapper verloopt moeilijk, hij mag slechts tweewekelijks bellen met zijn vrouw. Een week geleden verstond ze dat er een hoorzitting geweest is en dat de zaak herbekeken wordt. "Maar wat dat betekent weet niemand", stelt Van Berlaer.

Gisteren heeft Amnesty International geprotesteerd aan de Iraanse ambassade in Brussel voor de vrijlating van de VUB-prof. De petitie op www.change.org voor zijn vrijlating telt ondertussen meer dan 217.000 handtekeningen.

Meest gelezen