Is de storm in Gent nu gaan liggen na woelige extra gemeenteraad?

In Gent hebben oppositie en meerderheid een woelige bijzondere gemeenteraad beleefd gisteravond. De Gentse oppositie - met N-VA'er Siegfried Bracke op kop - wou klaarheid over de participatie van de stad Gent in Publipart. Maar heeft die extra gemeenteraad wel catharsis gebracht, of zal het blijven stormen in de Arteveldestad? En wat met de boemerang van Bracke?

"De zitting is in elk geval begonnen met een omstandige theoretische uitleg over wat Publipart is, hoe Gent daarin is beland en wat de stad precies doet", vertelt VRT-journalist Bart Verhulst die de gemeenteraad heeft gevolgd. "Het was schepen voor Open VLD Christophe Peeters (zelf bestuurder bij Publipart, nvdr.) die bijgestaan door advocaten de zeer technische uitleg gaf. De oppositie vond dat een poging van de meerderheid om de vis te verdrinken. Maar nadien is wel degelijk ook een politieke discussie gevoerd."

Of de vragen van de oppositie daarmee beantwoord werden, is maar de vraag. In elk geval krijgt de oppositie geen aparte commissie die zich buigt over de affaire. "Die hoeft er in wezen ook niet te komen", stelt professor politicologie Herwig Reynaert (UGent). "Men kan perfect de nodige documenten opvragen en de nodige vragen stellen tijdens een gewone gemeenteraadszitting." Ook Bart Verhulst ziet in de vraag voor een aparte commissie een politiek manoeuvre van de oppositie. "Ze willen dit verhaal zo lang mogelijk rekken, terwijl de meerderheid redeneert dat een gewone gemeenteraad voldoende is. Al loop je natuurlijk zo het risico dat de discussie verdrinkt tussen de andere agendapunten."

"Zolang Gent in Publipart blijft, zal er altijd discussie zijn"

Met de bijzondere gemeenteraad is de hele zaak allicht niet zomaar achter de rug. "Zolang Gent in Publipart zit, zal er altijd discussie zijn", oordeelt Wetstraatjournalist Bart Verhulst. "Er is dan wel beslist om er versneld uit te stappen, maar schepen Peeters heeft tegelijk uitgelegd waarom het geen goed idee is om dat direct te doen: het zou veel geld kosten en de Waalse politiek - die ook in de constructie zit - wil niet dat Gent zich zomaar terugtrekt."

"Als er iets is wat de voorbije dagen hebben geleerd, dan is dat dit verhaal in Gent en daarbuiten in heel Vlaanderen nooit afgelopen is", vertelt Verhulst verder. "Er riskeren altijd nieuwe dingen op te duiken. Het is dan ook een erg chaotische discussie waar veel lijnen door elkaar lopen."

Professor Reynaert vreest door de hele zaak voor het vertrouwen van de mensen in de politiek. "De voorbije dagen waren zwarte dagen voor de politiek. Eén schepen moest het gelag betalen (SP.A'er Tom Balthazar, nvdr.), terwijl het duidelijk is dat ook andere politieke partijen in dergelijke constructies zitten waar overigens helemaal niets mis mee is. Maar het moddergooien is begonnen en dat is een slechte zaak. Lokale besturen zijn de besturen die de mensen het meest vertrouwen. Als ook dat wegvalt, komen we in een problematische situatie terecht."

Wat met Siegfried Bracke?

Dat de discussie in Gent zo hevig wordt gevoerd, is geen toeval volgens Bart Verhulst. "Je voelt met de verkiezingen van volgend jaar dat we op een mogelijk kantelpunt staan. Wordt de almacht van paars gebroken en komt er voor het eerst sinds eind de jaren 80 een andere formule? Je voelt die spanning."

En dan komen we onvermijdelijk bij het Gentse N-VA-kopstuk Siegfried Bracke terecht. Hij schoot met scherp op de Gentse meerderheidspolitici die betrokken waren bij Publipart, en dan vooral SP.A'er Balthazar. Maar de discussie ging plots als een boemerang ook over Brackes adviesfunctie bij Telenet. "Een coup de théâtre", noemt Verhulst het. "Je voelde wel dat die discussie er zat aan te komen. De socialisten zaten te wachten om toe te slaan en kregen van binnen de eigen partij munitie vanuit Limburg om Bracke te tackelen."

Bracke zag zich uiteindelijk genoodzaakt om zijn functie bij Telenet neer te leggen. "Het is nog niet beslist of Siegfried Bracke effectief lijsttrekker voor N-VA zal zijn in Gent, in tegenstelling tot Balthazar die wel al door de SP.A was aangeduid. Bracke wil proper aan dat mogelijke lijsttrekkerschap beginnen. En dat kan niet als er van alles meespeelt", luidt de analyse van Bart Verhulst. "De beslissing van Bracke is dus niet alleen om de discussie tegenover de socialisten zuiver te kunnen voeren, maar ook om intern binnen zijn partij niet gecontesteerd te zijn."

Zijn de ambities van Bracke om Gents burgemeester te worden nu dan toch niet op voorhand gefnuikt? Volgens professor Reygaert zal N-VA-voorzitter Bart De Wever in elk geval de nodige rugdekking geven aan Bracke. "Maar het is wel nog niet uitgemaakt wie officieel de lijst gaat trekken", vult Verhulst aan. "Bovendien gaat in de Gentse politiek al een hele tijd het gerucht dat Bracke het burgemeesterschap heeft aangeboden aan de liberaal Mathias De Clercq."

Meest gelezen