Kiekeboe blaast vandaag 40 kaarsjes uit

Feest in stripland vandaag: Marcel Kiekeboe en zijn gezin vieren vandaag hun 40e verjaardag. Met ruim 30 miljoen verkochte exemplaren van 148 albums is de strip een echte klassieker geworden. VTM-journalist en stripkenner Patrick Van Gompel verklaart het succes.

"Kiekeboe is altijd een frisse strip geweest, met fijne personages. 40 jaar lijkt een eeuwigheid in medialand, maar tekenaar Merho heeft zijn uiterste best gedaan om het Kiekeboeverhaal en de karakters eigentijds te houden", vertelt Van Gompel in "De ochtend". 

"Enerzijds kent Merho de klassieke striptraditie rond Willy Vandersteen zeer goed, anderzijds voegt hij daar nog iets aan toe. Hij speelt altijd in op de laatste trends. Moemoe die facetimet met haar kleindochter: het maakt een verhaal meteen actueel en aantrekkelijk voor jonge lezers", aldus Van Gompel.

"Daarnaast bestaan er geen taboes. In Kiekeboe is niets ondenkbaar of onbespreekbaar. Vloekwoorden, de aanwezigheid van een gekleurde medemens, of een pikantere noot: het kan allemaal. Dat was in "Suske en Wiske" of een Nero-album ondenkbaar."

"Aanvoerder van generatie"

Het belang van tekenaar Merho in de Belgische striptraditie mag volgens Van Gompel niet onderschat worden. "Na de generatie voortrekkers met Bob De Moor, Marc Sleen, Willy Vandersteen - en in navolging daarvan Jef Nys - is Merho zonder twijfel de aanvoerder van een nieuwe succesgeneratie, samen met Hec Leemans, die de "FC De Kampioenen"-strips tekent", meent Van Gompel.

"Al doet Merho het volledig op eigen kracht, zonder zijn wagentje aan een televisieproduct te koppelen. Hij weet zéér goed waar hij mee bezig is, en is in staat om uitstekende scenario's uit te werken. Want vergis je niet: een strip maken is moeilijker dan het lijkt. Als Merho de Kiekeboetraditie levendig wil houden, zal hij op zoek moeten naar een opvolger. Een behoorlijke uitdaging, waar pakweg Marc Sleen nooit in geslaagd is."

Spin-off

Nu "Kiekeboe" al een tijdje verschijnt als "De Kiekeboes" en dochter Fanny een eigen spin-offstrip krijgt, lijkt de reeks klaar voor de toekomst. "Merho gaat de uithoeken van de stripwereld verkennen, en dat is mogelijk een goede manier om nieuwe lezers aan te trekken. De samenwerking met misdaadauteur Toni Coppers zal hem waarschijnlijk geen windeieren leggen. Als twee werelden samenkomen, dan bereik je altijd meer."

Op 15 februari 1977 konden lezers van Het Laatste Nieuws en De Nieuwe Gazet kennismaken met Marcel Kiekeboe en zijn gezin. Intussen verschijnen nieuwe strips nog steeds in voorpublicatie in de kranten Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Sinds het 125e album uit 2010 wordt de reeks uitgebracht onder de naam "De Kiekeboes". Vandaag komt het 148e album "Nepwerk" uit.

Meest gelezen