Kostenplaatje aardbevingen Italië: 23,5 miljard euro

Het kostenplaatje van de aardbevingenreeks die Italië getroffen heeft, wordt geschat op 23,5 miljard euro. Het gaat om kosten voor de inzet van hulpdiensten, maar ook voor schade aan gebouwen en infrastructuur.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
Reddingswerkers in het puin in Amatrice.

De civiele bescherming in Rome heeft vandaag de raming van de schade bekend gemaakt. De schatting is ook overgemaakt aan de Europese Commissie om financiële steun uit het solidariteitsfonds te krijgen. Dat fonds van de Europese Unie is opgericht om landen te steunen die door natuurrampen zijn getroffen.

Italië heeft wel al een voorschot van 30 miljoen euro gekregen, maar het land probeert de hoge kosten voor de aardbevingen én de vluchtelingencrisis ook in te roepen als uitzonderlijke omstandigheden, om bij Europa een versoepeling te krijgen op het maximaal toegestane begrotingstekort.

De aardbevingenreeks begon op 24 augustus vorig jaar in de regio's Lazio, Marche, de Abruzzen en Umbrië. In augustus vorig jaar kwamen bijna 300 mensen om het leven. Sindsdien bleef de aarde beven in het gebied, zo waren er ook in oktober en november aardbevingen.  In januari raakte nog een hotel bedolven door een lawine in de Abruzzen, waarbij 29 mensen om het leven kwamen. De lawine was veroorzaakt door vier aardbevingen.

Meest gelezen