Mattis op NAVO-bijeenkomst: "Betaal meer of we doen minder"

De kersverse Amerikaanse minister van Defensie James Mattis had een duidelijke boodschap voor de NAVO-landen: "Betaal meer of we herbekijken onze relatie met de NAVO". Toch benadrukt Mattis dat "de NAVO de fundamentele hoeksteen van de trans-Atlantische samenwerking blijft".
AFP or licensors

Op zijn eerste NAVO-bijeenkomst herhaalde Mattis zo de wens van Donald Trump om het NAVO-criterium na te leven. Dat zegt dat 2 procent van het bnp naar militaire uitgaven moet gaan. Slechts vijf van de 27 landen halen op dit ogenblik dat criterium: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Estland, Griekenland en Polen.

"De Amerikaanse belastingbetaler kan niet langer een onevenredig deel van de verdediging van de westerse landen op zich nemen. Amerikanen kunnen niet méér zorgen voor de veiligheid van jullie kinderen dan jullie."

"Landen moeten dit jaar nog vooruitgang boeken"

Mattis benadrukte dat de leden dit jaar nog vooruitgang moeten boeken. "Amerika zal haar verantwoordelijkheden nakomen, maar als jullie landen niet willen dat Amerika haar inzet voor de alliantie vermindert, moet elk land zijn steun tonen voor onze gemeenschappelijke verdediging."

De Defensieminister stelde dat het een "faire vraag is dat iedereen die geniet van de beste defensie ter wereld, zijn gepast deel draagt van de noodzakelijke kost om de vrijheid te beschermen".

De NAVO "wordt geconfronteerd met grote uitdagingen". "Ik ben hier om mijn ambtsgenoten te horen en een vrije gedachte-uitwisseling te hebben over onze gemeenschappelijke doelstellingen", aldus nog Mattis.

"Fundamentele hoeksteen"

Eerder op de dag had Mattis nog benadrukt dat "de NAVO de fundamentele hoeksteen van de trans-Atlantische samenwerking blijft". Mattis wil de NAVO-landen op die manier geruststellen nadat president Trump het nut van het militaire bondgenootschap in vraag gesteld had. Toch stelt ook Mattis dat verschillende landen meer moeten bijdragen.

"Dit is een belangrijke vergadering", aldus Mattis. De ministers van Defensie moeten het nu hebben over de toekomst van het bondgenootschap.

Bij zijn aankomst in Brussel zei hij: "Ik ben absoluut zeker dat de boodschap van deze bijeenkomst een boodschap is van trans-Atlantische eenheid... en een sterk engagement van de Verenigde Staten naar de NAVO toe." Hij stelde ook dat de NAVO een fundamentele hoeksteen blijft en dat ook president Trump de NAVO steunt. "Het gaat voor ons om een richting voor de Alliantie te bepalen", aldus Mattis, aan de zijde van de NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

Hij is naar eigen zeggen verheugd opnieuw bij de NAVO te zijn. De generaal is gewezen "Geallieerd opperbevelhebber Transformatie" van het bondgenootschap.

Meest gelezen