N-VA: "We steunen Bracke, net zoals we al onze mensen steunen"

De N-VA blijft achter Kamervoorzitter en Gents oppositielid Siegfried Bracke staan. Dat zegt de woordvoerder van de partij in een reactie op de commotie die rond Bracke is ontstaan. "We blijven hem steunen, net zoals we al onze mensen steunen."

Siegfried Bracke is de afgelopen 48 uur in opspraak gekomen in de nasleep van de Publipart-affaire. Het Gentse oppositielid verweet de socialisten afgelopen weekend van "graaicultuur", maar gisteren werd duidelijk dat hij zelf jaarlijks 12.000 euro bruto krijgt als adviseur bij Telenet. Daarbovenop kwam 2.000 euro per advies.

Na een woelige Gentse gemeenteraad besliste Bracke om te stoppen met zijn adviserende functie bij het telecombedrijf. "Hij heeft zelf zijn verantwoordelijkheid genomen, er is geen druk uitgeoefend", zegt de woordvoerder van voorzitter Bart De Wever aan VRT Nieuws. "Wij blijven Bracke steunen, net zoals we al onze mensen steunen."

Over het lijsttrekkerschap in de Oost-Vlaamse hoofdstad wil de partijleiding van N-VA niets zeggen. "Dat is een zaak van de Gentse afdeling." 

"Afbreuk"

En toch blijken enkele individuele N-VA-leden niet zo gelukkig met de commotie van de afgelopen dagen. "De N-VA heeft altijd geprobeerd op een andere manier aan politiek te doen en de partij doet dat ook. Maar dit doet daar afbreuk aan", zei gewezen parlementslid Jan Hofkens aan Belga vanochtend.

"Iedereen moet zijn eigen inschatting maken", reageert fractieleider Peter De Roover. "Het is vooral belangrijk dat zulke betaalde activiteiten bekend zijn en dan moet iedereen maar zelf zijn inschatting maken of dat al dan niet nog passend is."

De fractieleider benadrukt wel dat het hier gaat om geld dat van een privé-bedrijf komt. "Wanneer het om belastinggeld gaat, moeten de regels veel strikter worden vastgesteld."

 

Meest gelezen