Originele pagina's van "De nerveuze Nerviërs" geveild

Veilinghuis Catawiki veilt alle 55 originele pagina's van het "Suske en Wiske"-album "De nerveuze Nerviërs" uit 1964. Volgens Catawiki is dat een bijzonder album, want het is het eerste Suske en Wiske-album dat in het Standaardnederlands is verschenen.

De Suske en Wiske-verhalen waren aanvankelijk enkel in het Vlaams verkrijgbaar. Met "De nerveuze Nerviërs" kwam daar een einde aan en ontstond een gelijkvormige reeks in het Standaardnederlands.

"De namen van de striphelden veranderden hiermee definitief. Zo werd Jerom in de Hollandse reeks bijvoorbeeld eerst Jeroen genoemd en Lambik heette in de Hollandse reeks Lambiek. Sidonia had in de Vlaamse reeks de naam Sidonie. Ook Wiskes popje wordt in dat album voor de eerste keer Schanulleke genoemd. In de Hollandse reeks was dat nog Schabolleke", zegt veilinghuis Catawiki in een persbericht.

Catawiki noemt het ook bijzonder dat alle pagina's van eenzelfde album tegelijk geveild worden. Het veilinghuis verwacht een totale opbrengst van meer dan 100.000 euro. Voor de geïnteresseerden: bieden kan nog tot en met zondag 19 februari.

Meest gelezen