Primeur: Franse Vogue zet transvrouw op de cover

De Franse editie van Vogue pakt voor haar maartnummer uit met een transgendermodel op de cover. Die eer valt te beurt aan de Braziliaanse Valentina Sampaio - geboren als man - onder de titel "transgender­schoonheid".

Het Franse tijdschrift noemt zijn covermodel voor maart een "femme fatale", die ooit als jongen geboren werd en daarom "een glamoureus uithangbord is voor een thema dat steeds meer onder de aandacht komt". 

Sampaio (22) staat op de cover met de opvallende titel "schoonheid van transgenders - hoe zij de wereld op z'n kop zetten", een duidelijk statement van de Franse tak van het populaire magazine. "We kiezen ervoor om transgenders in de huidige postgendertijden te tonen én te ondersteunen", aldus hoofdredactrice Emmanuelle Alt in haar maandelijks hoofdartikel.

(lees verder onder de foto)

Verschillende mode- en cosmeticamerken lijken de laatste tijd de deur op een kier te zetten voor transgenders. Zo heeft L'Oreal een 24-jarig transgendermodel aangetrokken voor een wereldwijde campagne voor foundation. Ook Caitlin Jenner heeft met haar verhaal over haar geslachtsverandering menige magazinecover gehaald.

Alt juicht die evolutie toe. "De dag dat een transgendermodel op de cover geen stof meer doet opwaaien en geen hoofdartikel meer nodig heeft, dan hebben we de strijd gewonnen", schrijft ze. De maarteditie van Vogue Paris is vanaf 23 februari te koop.

Meest gelezen