Terreuraanslagen doen Brusselaars meer fietsen

Het aantal fietsers in het Brussels Gewest is na de aanslagen van vorig jaar fors gestegen. Dat blijkt uit de jaarlijkse telling van vzw Pro Velo. Vooral langs de metrolijn die werd getroffen, werden heel wat nieuwe fietsers opgemerkt.
ImageGlobe

Vorig jaar telde Pro Velo gemiddeld 278 fietsers per uur in het Brussels Gewest. Dat is 30 procent meer dan een jaar eerder en meteen ook het hoogste aantal sinds het begin van de tellingen. 

(Lees verder onder de grafiek.)

Een opvallende stijging, die onder meer te maken heeft met de aanslagen van vorig jaar. Zo tekende de vereniging in mei - zo'n twee maanden na de aanslag - al 50 procent meer fietsers op dan in dezelfde periode een jaar eerder. In november ging het om 52 procent. Vooral langs de metrolijn die getroffen werd, kwamen er meer fietsers langs.

"2016 was een scharnierjaar", reageert Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). "Na de aanslagen was het metronetwerk onderbroken en de sluiting van de Stefania- en Montgomerytunnel heeft gewogen op de mobiliteit. Dat heeft mensen ertoe aangezet om hun gedrag te veranderen, dat zien we in de cijfers."

(Lees verder onder de grafiek.)

Meer en meer vrouwen

Hoewel mannen nog steeds meer de fiets gebruiken dan de vrouwen (65,8 procent tegenover 34,2 procent), stijgt het aantal vrouwen snel. In 2015 was nog maar 30,5 procent van de dagelijkse fietsers een vrouw.

Volgens Pro Velo valt het wel nog af te wachten of de evolutie zich voort zet, want de laatste tellingen uit november tonen aan dat het aantal nieuwe fietsers terugvalt. Al kan dat ook te wijten zijn aan het slechte weer en een aantal grote werven die zijn gestart.

Meest gelezen