Tommelein geeft foute uithaal over mandaten toe, verontschuldigt zich bij de SP.A

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) heeft zich verontschuldigd bij de SP.A voor zijn uithaal naar de partij in het Vlaams Parlement vanmiddag. Tommelein had openlijk in twijfel getrokken dat de SP.A meer dan 1.000 mandaten zou geschrapt hebben. Na de zitting bevestigde hij dat er wel degelijk 800 mandaten verdwenen zijn bij Eandis en Infrax.
archieffoto

"Kunt u me misschien wat meer uitleg geven over waar ik die vermindering van 1.200 mandaten bij de distributienetbeheerders kan vinden, want ik vind ze met alle moeite van de wereld nergens terug", zei Tommelein. Volgens Joris Vandenbroucke (SP.A) gaat het om 800 mandaten in de energiesector, bij Eandis en bij Infrax, en meer dan 400 bij de maatschappijen voor sociale huisvesting.

Na de zitting bevestigde Tommelein dat er wel degelijk 800 mandaten verdwenen zijn bij Eandis en Infrax. Hij baseerde zich deels op een ingekort fragment uit een interview van "De zevende dag" met SP.A-voorzitter John Crombez en verontschuldigde zich daarvoor bij de SP.A.

"Geen enkele politicus maakt op dit moment goede beurt"

Nog tijdens het actuadebat over de intercommunales zei Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) dat ze "ervan overtuigd is dat geen enkele politicus op dit moment een goede beurt maakt, niemand, van welke partij dan ook." Homans wil alle intercommunales en aanverwanten in kaart laten brengen en vraagt transparantie over de vergoedingen.

Oppositiepartij Groen pleitte in het Vlaams Parlement voor de snelle oprichting van een commissie waar nieuwe regels voor de intercommunales en hun dochters kunnen worden opgesteld, maar dat werd afgeketst door de meerderheidspartijen. "Een bijzondere commissie is windowdressing", zei Matthias Diependaele van N-VA. "Dit hoort thuis in de commissie Binnenlands Bestuur."

Minister Homans pleitte voor de grootst mogelijke openheid. "We gaan alles in kaart brengen. Ook alle onderliggende structuren van intercommunales, die we in de mate van het mogelijke onder het strenge Vlaamse decreet zullen proberen brengen. We gaan bovendien ook bekijken welke overbodige structuren kunnen worden afgeschaft en hoe we het aantal mandaten kunnen verminderen."

"We zijn het erover eens dat intergemeentelijke samenwerking zinvol is", aldus Homans. "Dat moeten we behouden, en in Vlaanderen is er eigenlijk geen probleem: dat is allemaal zeer streng geregeld. Het probleem situeert zich bij die onderliggende structuren."

Meest gelezen