Trump haalt zwaar uit naar media over "Russian connection"

Met een reeks snoeiharde tweets verwijst de Amerikaanse president Donald Trump alle aantijgingen als zouden hij of zijn medewerkers sinds lang connecties met Rusland onderhouden naar de prullenmand. Hij haalt daarbij zwaar uit naar Amerikaanse media en inlichtingendiensten.

"The Russian connection." Het is niet de titel van een nieuwe Hollywoodfilm, maar zo stilaan wel de verzamelnaam van alle beschuldigingen aan het adres van Trump en de zijnen over hun mogelijke contacten met Rusland voor en na zijn verkiezing tot president van de VS.

Uithaal naar media en inlichtingendiensten

Met een reeks tweets bijt hij vandaag in zijn geheel eigen stijl van zich af. "De valse media worden gek met hun samenzweringstheorieën en blinde haat", schrijft hij, waarbij hij MSNBC en CNN in het vizier neemt. "De Russian connection-nonsense is louter een poging om de vele fouten toe te dekken die tijdens de verliezende kiescampagne van Hillary Clinton zijn gemaakt."

"Informatie is op illegale wijze overgemaakt aan de falende New York Times en The Washington Post door de inlichtingendiensten (NSA en FBI?). Net zoals Rusland. Het echte schandaal is dat "inlichtingendiensten" geheime informatie op illegale wijze uitdelen als was het snoep. Erg on-Amerikaans!"

De uithaal van Trump is een reactie op berichten van CNN en The New York Times die stellen dat niet enkel de voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn onkoosjere contacten met Rusland had, maar dat nog andere hooggeplaatste adviseurs van Trump tijdens de kiescampagne nauwe banden met het land onderhielden.

In nog een andere tweet geeft Trump ook zijn voorganger Barack Obama een veeg uit de pan. "Rusland heeft de Krim INGENOMEN (sic) onder de administratie van Obama. Was Obama te zacht voor Rusland?"

Lees verder onder tweets.

Impeachment?

De onthullingen volgen elkaar op en de vraag is waar dit zal eindigen. Onze correspondent Björn Soenens in de Verenigde Staten legt uit: "Het zal niet stoppen. Het is zoals met feiten, ze gaan niet weg, ze zijn koppig. Het Congres zal ook niet aflaten. Ze hebben een prooi gevonden en ze bijten zich vast. Het zijn zelfs beide partijen, zowel de Democraten als de Republikeinen die zeggen: "We moeten die sancties tegen Rusland handhaven, we moeten misschien zelfs nieuwe sancties invoeren."

Ze geven met andere woorden een signaal aan Trump: "Let op, ga niet te dicht aanschurken tegen Poetins regime". Er is te veel opgenomen uit die gesprekken die onweerlegbaar zullen leiden tot onderzoeken en misschien wel, zo zeggen sommigen, tot een impeachment-procedure. Er zijn al afzettingsprocedures voor minder gebeurd. Dit zou wel eens een schaduw kunnen zijn over het jonge presidentschap van Donald Trump."

Soenens: "Er zijn al voor minder afzettingsprocedures gestart"

Meest gelezen