Trump vraagt Netanyahu zich "een beetje in te houden" in verband met de nederzettingen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gevraagd "zich een beetje in te houden" in verband met het bouwen van nieuwe nederzettingen. Beide mannen hebben elkaar vandaag ontmoet in Washington. Netanyahu zal, na acht jaar van een vaak vijandige verhouding met president Barack Obama, proberen de relaties tussen beide landen op een nieuwe leest te schoeien. De aankondiging dat de VS niet meer vasthoudt aan de tweestatenoplossing moet Netanyahu alvast als muziek in de oren hebben geklonken.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Netanyahu en Trump op de persconferentie.

Op een persconferentie zei Trump dat de uitdagingen in verband met de veiligheid voor Israël enorm zijn, niet in het minst door het kernprogramma van Iran en het "vreselijk slechte akkoord" dat onder Obama met dat land gesloten is. Hij zei ook dat Israël onfair behandeld wordt door de Verenigde Naties en dat hij dat verwerpt.

Hij zei dat Israël en de VS dezelfde waarden delen en dat de band tussen beide landen onverbreekbaar is. "De Verenigde Staten zullen de vrede aanmoedigen en een echt grootse vredesovereenkomst", zo zei Trump.   

In de vragenronde na de persconferentie zei Trump dat hij graag zou zien dat Netanyahu "zich een beetje zou inhouden" in verband met het bouwen van nieuwe nederzettingen. Over een eventuele tweestatenoplossing, wat tot nog toe steeds de officiële positie van de VS geweest is, zei Trump dat hij gelukkig is met om het even welke oplossing waarmee Israël en de Palestijnen gelukkig zijn. Netanyahu van zijn kant zei dat hij zich bezig houdt met de inhoud en niet met de terminologie.

Verhuizing

Netanyahu, tegen wie in Israël een onderzoek loopt wegens machtsmisbruik, kwam gisteren al in Washington aan. Hij bracht gisteren een groot deel van de dag door met zijn adviseurs om de topontmoeting voor te bereiden. Medewerkers van Netanyahu zeiden dat ze niet willen dat er barsten opduiken in de denkwijze van de VS en Israël tijdens de ontmoeting.

Gedurende de campagne verleden jaar, trok kandidaat Trump onafgebroken en vol overgave de Israëlische kaart. Zo beloofde hij de Amerikaanse ambassade in Israël te verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, de internationaal niet erkende hoofdstad van Israël, steunde hij David Friedman, een overtuigd voorstander van de Israëlische nederzettingenpolitiek, als zijn afgezant voor Israël, en zei hij dat hij Israël nooit onder druk zou zetten om te onderhandelen met de Palestijnen.

En hoewel het Witte Huis vandaag heeft laten verstaan dat het niet langer vasthoudt aan de tweestatenoplossing, lijkt president Trump intussen zijn campagne-uitspraken voorlopig opgeborgen te hebben.

Zo is er voorlopig geen sprake meer van de verhuizing van de ambassade, nadat Trump gewaarschuwd is dat een dergelijke beslissing tot onrust zou leiden in de regio, en onder meer slecht zou vallen bij de Jordaanse koning Abdullah.

En in plaats van Israël de vrije hand te geven in verband met de nederzettingen, heeft het Witte Huis nu gezegd dat het bouwen van nieuwe nederzettingen of het uitbreiden van bestaande nederzettingen over hun huidige grenzen "niet behulpzaam is voor de vrede". Dat zou Israël toelaten in de bestaande nederzettingen verder te bouwen, maar het zijn dergelijke "grijze zones" die Netanyahu zal willen uitgeklaard zien.

De nederzettingen op bezet Palestijns gebied zijn illegaal onder het internationaal recht en worden algemeen gezien als een grote struikelblok voor onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen. Israël heeft recent nog veel kritiek gekregen na de aankondiging dat het 6.000 nieuwe woningen voor kolonisten zal bouwen in de bezette Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen