Vrouw gearresteerd na brutale moord op Kim Jong-nam

Op de luchthaven van Kuala Lumpur is een vrouw opgepakt in verband met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat heeft de Maleisische politie bekendgemaakt. De politie blijft intussen op zoek naar vijf andere verdachten.
Kim Jung-nam en Kim Jong-un

De vrouw was in het bezit van Vietnamese reisdocumenten. Ze werd ingerekend aan de lagekostenterminal van Kuala Lumpur International Airport. Ze kon worden geïdentificeerd aan de hand van tv-beelden op de luchthaven. De vrouw was alleen toen ze werd gearresteerd, maar de politie zoekt dus intensief voort naar nog vijf andere verdachten.

Kim Jong-nam (45) werd eerder van de week vermoord. De uit de gratie gevallen halfbroer van de Koreaanse leider Kim Jong-un werd vergiftigd toen hij op de luchthaven was om een vlucht naar Macao, in China, te nemen. Hij leefde nog toen de hulpdiensten aankwamen, maar overleed op weg naar het ziekenhuis. Hij kon de hulpdiensten naar verluidt nog vertellen dat hij aangevallen was met een chemische spray.

Uitgeschakeld door halfbroer wegens "paranoia"?

Volgens Zuid-Koreaanse spionagediensten is de moord uitgevoerd door twee Noord-Koreaanse geheime agentes. Jong-nam is al lang persona non grata voor het Noord-Koreaanse regime, nadat hij in 2001 had geprobeerd om met een vals paspoort Japan binnen te raken om Disneyland te bezoeken.

Specialisten nemen aan dat Noord-Korea achter de moord zit, meer bepaald de halfbroer van het slachtoffer, Kim Jong-un. "Het lijkt waarschijnlijk dat de motivatie voor de moord te maken heeft met een soort paranoia van zijn kant", zegt Mark Tokola van het Koreaanse Economisch Instituut in Washington. Die zou vrezen dat Jong-nam op een of andere manier een bedreiging voor hem zou kunnen vormen.

Er zou ook al in 2011 een poging zijn ondernomen om Jong-nam uit te schakelen, maar een schutter zou toen gefaald hebben.

Meest gelezen