Weyts: "Nieuw belangenconflict indienen voor geluidsnormen"

De Vlaamse regering overweegt om opnieuw een belangenconflict in te dienen tegen strengere geluidsnormen voor vliegtuigen boven Brussel. Dat heeft Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in "Villa politica" gezegd. Het huidige belangenconflict loopt af op 22 februari.

De Brusselse regering wil dat de strengere geluidsnormen eind deze maand van kracht worden, wanneer het eerste belangenconflict dat door Vlaanderen ingeroepen was, afloopt. De Vlaamse regering had het belangenconflict ingeroepen omdat er meer vliegtuigen boven Vlaanderen zouden komen. De maatregel werd voor zestig dagen opgeschort, maar loopt op 22 februari af.

"Geen structurele oplossing"

Het kabinet-Weyts heeft nu een juridisch spoor voor een tweede conflict uitgewerkt. Dat zou opnieuw voor zestig dagen lopen. Vrijdag stellen ze het nieuwe belangenconflict voor.

"Ik weet wel dat dit geen structurele oplossing is, maar ik wil het maximaal mogelijke doen om te verhinderen dat die strengere geluidsnormen in voege treden, want dat zal leiden tot jobverlies voor Vlamingen én Brusselaars. In die zestig dagen kunnen we misschien wat druk zetten of de dialoog opnieuw aangaan", vertelt Weyts aan Villa Politica.

"Brussel wil niet ingaan op ons voorstel"

Gisteren had Ben Weyts samen met minister-president Geert Bourgeois (N-VA) overleg met de Brusselse regering, maar dat leverde niets op. "Brussel wil niet ingaan op ons voorstel om de strengere normen uit te stellen", vertelt Weyts. De Brusselse regering gaf ook aan het juridische bezwaar van federaal minister Kris Peeters - die zei dat Brussel de aanmelding bij Europa is vergeten - te kunnen weerleggen.

Op 20 februari buigt het Overlegcomité zich opnieuw over de zaak.

Vlaamse Parlement nodigt Brusselse collega's uit

De commissie Brussel en Vlaamse Rand van het Vlaams Parlement nodigt intussen de collega's uit voor een gezamenlijke vergadering over het dossier. 

"We zijn de mening toegedaan dat het in ons aller belang is op de hoogte te zijn van elkaars standpunten over Brussels Airport. Hopelijk kunnen we door een dialoog dichter bij elkaar komen", zegt commissievoorzitter Katia Segers (SP.A). 

Na de gezamenlijke vergadering wil de commissie volgens Segers ook een reeks hoorzittingen over het dossier organiseren. 

Bekijk hier het interview met minister Weyts:

Meest gelezen