8 maart wordt in de VS "een dag zonder vrouwen"

De organisatoren van de vrouwenmars in Washington hebben een oproep gedaan om op 8 maart een algemene staking te houden. De vrouwenmars verzamelde meer dan een miljoen mensen op de dag na de eedaflegging van president Trump.

Op de dag na de eedaflegging van Trump kwamen honderdduizenden vrouwen in Washington op straat in protest tegen haat, ongelijkheid en onverdraagzaamheid. De opkomst was veel groter dan de dag voordien bij de inauguratie van Trump. In andere Amerikaanse staten kwamen nog eens meer dan een half miljoen mensen op straat.

Na de mars besloten de organisatoren voort te bouwen op het succes en andere acties te organiseren. Een eerste resultaat daarvan is de organisatie van een algemene staking op 8 maart, de internationale vrouwendag.

"In de geest van de vrouwen en hun bondgenoten die samenkomen voor liefde en bevrijding, bieden wij "Een Dag zonder een Vrouw" aan", zeggen de organisatoren. "We hebben gezien wat er gebeurde toen miljoenen van ons samen kwamen in januari, en nu weten we dat ons leger van liefde veel groter is dan het leger van angst, hebzucht en haat. Laten we ons op 8 maart opnieuw verenigen  voor een Dag zonder een Vrouw.

Meest gelezen