"24 burgerdoden door Turks bombardement op IS-bolwerk in Syrië"

Bij een Turkse aanval op al-Bab, een Syrische stad die gecontroleerd wordt door de terreurgroep IS, zijn op 24 uur tijd zeker 24 burgers om het leven gekomen. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). Het Turkse leger ontkent de aantijging en zegt dat er enkele terroristen werden gedood.

Als de bewering van het Observatorium klopt, zijn er in totaal al 89 burgers omgekomen, sinds het Turkse leger op 7 februari begon met luchtaanvallen en artilleriebeschietingen op al-Bab. "Als gevolg van de zware bombardementen is 70 procent van al-Bab vernietigd", zo meldt het vanuit Londen opererende SOHR.

Het Turkse leger ontkent via het persbureau Anadolu evenwel het bericht. Turkije maakt enkel melding van vijftien gedode "terroristen". Al-Bab is een van de laatste resterende bastions van Islamitische Staat in de Syrische provincie Aleppo.Het Turkse leger heeft naar eigen zeggen 258 IS-doelen geraakt bij de grootscheepse aanval op het bolwerk.

Turkse soldaten

Vorige week zijn nog drie Turkse soldaten per ongeluk omgekomen door een Russisch bombardement bij al-Bab. Elf anderen werden gewond. 

Rusland zei achteraf dat de schuld niet bij de Russische piloten, omdat zij de coördinaten van het doelwit hadden doorgekregen van het Turkse leger.

Turkse soldaten en Syrische rebellen zijn al-Bab binnengedrongen om het IS-bolwerk over te nemen. Het stadje met 100.000 inwoners, bij de Turkse grens, viel in 2014 in handen van IS.