"Eén symbolische dikketruiendag is belangrijk voor klimaatbewustzijn"

Morgen organiseert de Vlaamse overheid Dikketruiendag. VRT-weerman Frank Deboosere is de ambassadeur van de 13e editie. Ook al doen de temperaturen morgen eerder denken aan de vroege lente dan aan de winter: voor Deboosere is Dikkentruiendag van groot symbolisch belang.

Met temperaturen om en bij de tien graden morgen wordt het morgen niet bepaald weer om je dikste wintertrui boven te halen. "Zo'n temperaturen zijn in deze periode van het jaar niet uitzonderlijk. Op Dikketruiendag vriest het dus zeker niet altijd stenen uit de grond", aldus Deboosere. "De maximumtemperaturen kunnen in deze periode van het jaar zelfs oplopen tot 17 graden. De 15 graden van gisteren was dus ook niet uitzonderlijk."

Awareness

Toch zullen deze warme temperaturen het enthousiasme voor Dikketruiendag in scholen bijvoorbeeld niet temperen, meent Deboosere. Het lenteachtige weer schrikt hem ook niet af: als ambassadeur van de actie zal hij Dikketruiendag 2017 zichtbaar steunen.

"Ik zal mijn weerbericht presenteren met een coltrui aan, want ik vind Dikketruiendag een symbolisch belangrijke actie. Eén dag per jaar op een ludieke manier het bewustzijn rond klimaat en energie aanwakkeren: dat is bijzonder belangrijk", benadrukt Deboosere. 

"Ik krijg quasi dagelijks berichten van mensen die simpelweg niet geloven in de klimaatverandering. Als we hun bewustzijn hierrond op deze laagdrempelige manier kunnen aanwakkeren, dan is dat een goede zaak. Ook al maakt die ene dag geen substantieel verschil: energie zal in de toekomst nog veel duurder worden, en ons klimaat houden we maar best ook in de gaten."

13e editie

Op Dikketruiendag roept de Vlaamse overheid scholen, bedrijven, overheidsdiensten, organisaties en burgers op om de verwarming iets lager te zetten of op een andere manier de CO2-uitstoot te verminderen. Dit jaar staat de slogan "Hou het poolijs koel" centraal. Een overzicht van alle acties en tips staat online.

Meest gelezen