“En dat omdat we in Brussel op het knopje drukten en niet in Straatsburg”

Frankrijk stapt naar het Europees Hof van Justitie en dit tégen de Europese Unie. Frankrijk verzet zich namelijk tegen de Europese begroting voor 2017 omdat die in Brussel werd gestemd, en niet in Straatsburg. “Een chauvinistische reflex van Frankrijk. Dit is absurd, dit begrijpt niemand en bovendien krijg ik het niet uitgelegd aan de burger”, zegt Mark Demesmaeker, Europees parlementslid voor N-VA.
AFP or licensors

Het verzet van Frankrijk draait niet om de eigenlijke begroting voor het jaar 2017, maar puur om een principekwestie. “Er is niets mis met de begroting", zegt Europees Parlementslid Mark Demesmaeker in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is een formele klacht. Frankrijk stapt naar het Hof omdat we in Brussel op het knopje drukten en niet in Straatsburg."

Volgens Frankrijk miskent het Europees Parlement hiermee de Europese verdragen. De hoofdzetel van het Europees Parlement bevindt zich immers in Straatsburg en niet in Brussel. Frankrijk wijst naar het Verdrag van Lissabon waarin staat dat "de begrotingszitting" inderdaad in Straatsburg moet worden gehouden.

Demesmaeker: “Puur formeel hebben ze een punt. Er staat inderdaad in het verdrag dat de begroting in Straatsburg moet worden gestemd. Maar een verdrag wordt afgesloten in een bepaalde context en bepaald tijdskader en is niet in steen gebeiteld. De politieke realiteit van vandaag is dat ik dit niet krijg uitgelegd.”

Straatsburg vs. Brussel

Op dit ogenblik gaat er zo’n 180 miljoen euro per jaar naar de maandelijkse verhuis richting Straatsburg. Een immens bedrag dat alsmaar meer vragen opwerpt. Onder europarlementariërs is er al lang eensgezindheid om voor één gecentraliseerde zetel te kiezen. Geregeld volgen er moties vanuit het Europees Parlement om de huidige situatie te veranderen, maar Frankrijk houdt het been stijf.

“We kunnen beter al onze werkzaamheden op één plaats centraliseren en omdat alle Europese instellingen in Brussel zijn gevestigd, lijkt het me logisch dat het Europees Parlement ook zijn werkzaamheden in Brussel concentreert”, zegt de N-VA-politicus.

Frankrijk lijkt echter niet geneigd om Straatsburg als gaststad van het Europees parlement zonder slag of stoot op te geven. De economische motieven en de bijhorende toeristische industrie zijn enorm belangrijk voor de streek. Maar vooral politiek prestige doet Parijs het been stijfhouden. Onbegrijpelijk volgens Demesmaeker: “Dit brengt de burger niet dichter bij de Europese Unie.”

Meest gelezen