Antwerpse wetenschapper ziet doorbraak in strijd tegen knikkebolziekte

De knikkebolziekte kan voorkomen én behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Infectieziekten Bob Colebunders (UA). Hij probeert nu campagnes op te starten.
AP2012

De knikkebolziekte is een ongeneeslijke ziekte die vooral voorkomt bij kinderen in Oost- en Centraal-Afrika. De ziekte gaat gepaard met knikkebollen, epileptische aanvallen en soms ook cognitieve achteruitgang en onomkeerbare groeistoornissen. De ziekte komt vaker voor in streken met de ziekte rivierblindheid, veroorzaakt door een specifiek type worm.

Hoogleraar Infectieziekten Bob Colebunders heeft evenwel goed nieuws. "Deze vorm van epilepsie kan relatief eenvoudig voorkomen worden door de bevolking in gebieden met rivierblindheid jaarlijks een dosis ivermectine te laten innemen", zegt hij. "Ivermectine heeft geen ernstige nevenwerkingen en wordt gratis op grote schaal verdeeld door farmabedrijf Merck."

Knelpunten

Maar er is een keerzijde: niet iedereen neemt de medicatie in en in onveilige gebieden wordt de medicatie ook niet uitgedeeld. "De gebieden waar rivierblindheid bestaat, zijn meestal erg afgelegen en op de meeste plaatsen wordt epilepsie er niet behandeld omdat de geneesmiddelen niet beschikbaar zijn en omdat de gezondheidswerkers er niet zijn opgeleid om deze medicatie toe te dienen", aldus Colebunders.

Een snelle diagnose kan resulteren in een goede behandeling en het voorkomen van aanvallen. "De ziekteprogressie en voortijdig overlijden worden zo ook een halt toegeroepen", vervolgt Colebunders.

Volgens hem kan met relatief beperkte middelen de ziekte zowel voorkomen als behandeld worden, als actie wordt ondernomen. Hij hoopt op samenwerkingsverbanden met organisaties om een preventie- en behandelingscampagne op te starten in streken met rivierblindheid.

Meest gelezen