Arrestatiebevel voor topman Samsung in Zuid-Korea

Een rechter in Zuid-Korea heeft een arrestatiebevel uitgeschreven voor de topman van Samsung. Jay Y. Lee wordt verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in het corruptieschandaal waarin president Park Geun-hye wordt vernoemd.
ImageForum

De topman van Samsung Jay Y. Lee wordt verdacht van omkoping, verduistering en betrokkenheid in het corruptieschandaal waarin de Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye wordt vernoemd. Een rechter in Seoul heeft zijn arrestatie bevolen.

Eerder verzocht de aanklager om het arrestatiebevel, omdat Jay Y.  Lee van Samsung steekpenningen van totaal ruim 36 miljoen dollar heeft betaald aan een vriend van president Park Guen-hye, Choi Soon-sil.

Lee zou topbestuurders van Samsung onder meer hebben opgedragen om dubieuze organisaties te financieren die werden gerund door de vertrouweling van president Park. Hij zou daar naar verluidt politieke en zakelijke gunsten voor terug hebben gekregen. Eerder werd een verzoek om Lee te arresteren nog afgewezen.

Het verzoek om topman Park Sang-jin van Samsung Electronics, tevens hoofd van de Koreaanse Hippische Sportfederatie, te arresteren, werd door de rechter verworpen.

De 48-jarige Jay Y. Lee werkt sinds 1991 bij Samsung. Hij werkte zich de voorbije decennia op tot vicevoorzitter van de Zuid-Koreaanse technologieproducent. Samsung betekent drie sterren in het Koreaans.

Meest gelezen