Boegeroep, vriendjespolitiek en agressie: Spanje in de ban van Songfestivaldrama

De Spaanse voorronde voor het Eurovisiesongfestival is dit jaar op een waar melodrama uitgedraaid. De publiekslieveling moest het onderspit delven voor de favoriet van de jury en dat namen de toeschouwers niet. Een Spaans parlementslid vraagt de openbare omroep om uitleg.

Het Eurovisiesongfestival staat bekend als een feest van muziek, liefde en eenheid, maar in Spanje zijn die waarden dezer dagen ver zoek in de context van de liedjeswedstrijd. Alles begon afgelopen weekend met de finale van "Objetivo Eurovisión 2017", de Spaanse voorronde.

De Catalaanse zanger Manel Navarro won die finale met het nummer "Do it for your lover" (zie video onder). Dat liep evenwel niet van een leien dakje. De show zelf verliep vlot, maar bij de puntentelling ging het grondig fout.

Mirela

Eerst was het aan een driekoppige jury om punten uit te delen. Twee van de drie juryleden gaven Manel de hoogste score en plaatsten Mirela onderaan hun ranglijst. De consternatie bij de toeschouwers was compleet: Mirela was immers de torenhoge publiekslieveling. Hoewel het derde jurylid de meeste punten aan Mirela gaf, steeg luid boegeroep op.

Vervolgens maakten de organisatoren de resultaten van de televoting bekend. Die maakten de situatie nog nijpender: niet alleen was Mirela de absolute winnaar van het publiek thuis, samen met de punten van de jury bleek dat zij en Manel ex aequo op de eerste plaats waren geëindigd met elk 58 punten.

In de voorronde van 2014 had zich een gelijkaardige situatie voorgedaan. Toen gaven de punten van de televoting de doorslag. Deze keer was het echter aan de juryleden om de winnaar aan te duiden. Conform hun eerdere stemgedrag kozen zij met 2 tegen 1 voor Manel (zie video onder).

Xavi Martinez

De situatie liep vervolgens behoorlijk uit de hand, zo melden tal van enthousiaste Spaanse Songfestivalfans in vlogs of videoboodschappen op YouTube. Niet alleen bleef het publiek Manel luidkeels uitjouwen, een fan van Mirela heeft naar verluidt jurylid Xavi Martinez fysiek aangevallen.

De volgende dag kwam diezelfde Martinez in nauwe schoentjes toen een conversatie onder de aandacht kwam die hij een maand eerder met Manel op Twitter voerde. Martinez had de jonge zanger daarbij met de release van zijn Songfestivalnummer gefeliciteerd en verzekerde hem dat hij zou helpen om het tot een hymne te laten uitgroeien, een belofte die hij als presentator van een van de populairste muziekprogramma's in Spanje makkelijk kon uitvoeren. "Dankjewel, brother!", luidde het antwoord van Manel. "Ik hoop dat je mijn geluksbrenger bent!"

Jose Miguel Camacho

Hoewel Martinez op het moment van de Twitterconversatie nog niet als jurylid voor "Objectivo Eurovisión 2017" was gevraagd, menen velen dat van belangenvermenging sprake is gezien het gesprek een vriendschap tussen hem en Manel impliceert. Anderen wijzen de openbare omroep RTVE dan weer met de vinger omdat ze vinden dat die Martinez gezien zijn mogelijke persoonlijke band met Manel nooit als jurylid had mogen aanduiden.

RTVE laat weten achter Manel te staan en houdt vol dat van onregelmatigheden geen sprake is. Toch blijft de publieke verontwaardiging in Spanje groot, zo groot dat parlementslid Jose Miguel Camacho van de PSOE een onderzoek vraagt. Hij wil weten wie het selectieproces heeft goedgekeurd, wie verantwoordelijk is voor de samenstelling van de jury en of RTVE overweegt om het resultaat te herroepen. Wordt mogelijk vervolgd...

Meest gelezen