Bracke: "Ik heb een inschattingsfout gemaakt"

Siegfried Bracke (N-VA) erkent dat hij een "inschattingsfout" heeft gemaakt over zijn lucratieve post als adviseur bij Telenet. Dat zegt hij in een interview met De Morgen. De Kamervoorzitter blijft er wel bij dat hij recht in zijn schoenen staat.

In de marge van het Publipart-schandaal was commotie ontstaan rond de adviseursrol van Siegfried Bracke bij privébedrijf Telenet. "Heb ik een inschattingsfout gemaakt? Dat is toch duidelijk", aldus Bracke. "Zelf ben ik volkomen in het reine met mijn rol bij Telenet, maar ik ben niet alleen op de wereld."

Een echt mea culpa slaat Siegfried Bracke niet. "Een Kamervoorzitter moet op twee momenten neutraal zijn. Wanneer hij het parlement voorzit en wanneer hij het vertegenwoordigt. Voor de rest is voor een Kamervoorzitter alles toegestaan. Vandaag de dag mag een Kamervoorzitter een privéopdracht vervullen, dat is geen enkel probleem."

Blijft dat Bracke als Kamervoorzitter - de best betaalde politicus van het land - toch een aardige som bijverdiende bij privébedrijf Telenet. "Al was het onbetaald, dan had ik het nog gedaan", beweert de Gentse N-VA-politicus. "Gewoon, omdat ik dat ongemeen boeiend vind. In die adviesraad ontmoette ik allerlei interessante mensen met wie ik fantastische discussies had."

"Bart De Wever heeft me niet onder druk gezet"

Bracke stuurde dinsdagavond na de extra gemeenteraad in Gent een tweet de wereld in waarin hij zijn ontslag bij Telenet aankondigde. Die gemeenteraad ging over het Publipart-schandaal waarbij Bracke als Gents oppositieleider hard van leer was getrokken tegen de socialisten, maar de discussie ging al gauw rond zijn eigen post bij Telenet.

"De vraag is of ik deze heisa überhaupt had kunnen inschatten op voorhand. Bij nader inzien had ik misschien vóór de gemeenteraad moeten tweeten", geeft Bracke toe.

Is Bracke onder druk gezet door zijn partijvoorzitter. "Neen, het is mijn eigen keuze geweest", stelt Bracke. "Tijdens de gemeenteraad zag ik de Telenet-kwestie ontploffen. Ik heb de voorzitter dan ge-sms't, met twee mogelijk versies van mijn tweet. Hij gaf zijn akkoord. Hij pushte me niet om die tweet te schrijven, maar hij hield me ook niet tegen."

Jasper Jacobs

"Ik ga waar de partij mij vraagt"

Voorts zegt Bracke te beseffen dat de hele heisa zijn kansen om burgemeester van Gent te worden beïnvloedt. "Als de partij mij dat vraagt, dan zal ik het doen. Maar uiteraard zal dit mee mijn kansen bepalen voor het lijsttrekkerschap, daar twijfel ik geen seconde aan. (...) Ik ga waar de partij mij vraagt. Als ik naar plaats 34 moet, I'll be there."

Meest gelezen