Coolsaet: "Moeder worden op 64 is een zwaar moreel probleem"

Het nieuws dat er in Spanje een 64-jarige vrouw een tweeling op de wereld heeft gezet - mét vruchtbaarheidsbehandeling uiteraard - stuit professor uro- en andrologie Bo Coolsaet zwaar tegen de borst. "Hoewel iedereen recht heeft op kinderen is dit een zwaar moreel probleem", vertelt hij aan VRT Nieuws.

64 jaar, dat is laat, té laat om kinderen te krijgen, klinkt Coolsaet stellig. "Het is niet gewetensvol."

Vooral voor de opvoeding en opvang van de kinderen blijkt het nefast. "Of die moeder er last van heeft, so what? Zij heeft ervoor gekozen. Het zijn de kinderen waarover we ons moeten bekommeren."

"Kinderen moeten binnen een goede familiale context opgroeien, maar hier wordt de opvoeding totaal uit haar context getrokken." En dan gaat het volgens Coolsaet niet om het feit of het een alleenstaande moeder is of niet, maar puur of ze in staat is om haar kinderen groot te brengen.

"Dat soort moeders bestaan niet"

Coolsaet benadrukt dat dit een complex vraagstuk is. "We moeten kijken naar verschillende factoren. Is die vrouw lichamelijk in staat om kinderen groot te brengen? Is haar hormonaal systeem daar nog toe in staat? En hoe zit het met haar psychische toestand?"

"Hoewel vrouwen gemiddeld vijf jaar langer leven dan mannen, neemt het risico op ziekteprocessen toe naarmate men ouder wordt. Uiteraard kan iedereen wegvallen, maar naarmate de leeftijd toeneemt, is de kans toch groter. Daarbovenop nemen de vitaliteit en het hormonenstelsel dat nodig is om kinderen op te voeden, af. We hebben weinig vergelijkingsmateriaal, dus we weten niet wat de impact op de kinderen zal zijn, simpelweg omdat dat soort moeders in feite niet bestaat."

En ook de psychische staat van de vrouw speelt een rol. "Haar verleden zou nagekeken moeten worden: welke relaties heeft ze gehad? Kan ze zich hechten? Is ze een moedertype, en zo ja, waarom heeft ze dan niet vroeger kinderen gekregen? Of is het een puur spectaculair geval? Wil de vrouw een identiteit verwerven op die manier? Als dat zo is, heeft ze haar doel wel bereikt, nu het nieuws de wereld rondgaat."

Het mag duidelijk zijn, een juiste opinie vormen is in dit geval niet gemakkelijk. "Maar het blijft moreel onverantwoord, niet voor haar, maar voor haar kinderen", concludeert hij.

"Ethisch onverantwoord"

Valt de arts iets te verwijten? Volgens Coolsaet gaat het om een morele verantwoordelijkheid. "Ik vraag mij af waarom een dokter instemt met zo'n vruchtbaarheidsbehandeling. In België zou dat niet mogelijk zijn, het is simpelweg ethisch onverantwoord. Ik ken geen collega's hier die een vrouw van ver boven de 45 nog zouden helpen zwanger worden."

Maar ook in de Verenigde Staten - waar de vrouw haar vruchtbaarheidsbehandeling gekregen heeft - is dit geen alledaagse praktijk denkt Coolsaet. "Het verwondert mij. Hoe kan dat?" Volgens hem moet het om een klein centrum gaan dat toch over de nodige knowhow en technologie beschikt."

Meest gelezen