Franse parket: "Heel wat elementen om onderzoek tegen Fillon voort te zetten"

Het Franse parket gaat verder met het vooronderzoek naar mogelijke fraude door presidentskandidaat François Fillon. Speurders voeren sinds 25 januari een vooronderzoek. "En de elementen die al verzameld zijn, laten niet toe om de zaak te klasseren", klinkt het. Een nieuwe etappe in het onderzoek, maar (nog) niet de doodsteek voor Fillon.

Het onderzoek spitst zich toe op de vermoedelijke fictieve job van Fillons echtgenote Penelope. Zij werd als parlementair medewerker van haar man mooi uitbetaald, maar zou die taak nooit hebben uitgevoerd. Ook vermoedelijk fictieve jobs van de kinderen van Fillon worden onderzocht.

Het financiële parket heeft in het vooronderzoek al verschillende huiszoekingen gedaan en de protagonisten in het schandaal ondervraagd. Zo ontdekten ze dat de vrouw van Fillon geen badge heeft gehad om toegang te krijgen tot het parlement in Parijs, opvallend voor iemand die te boek staat als parlementair medewerker.

De speurders hebben een eerste rapport doorgestuurd naar de procureur en die heeft nu besloten om het onderzoek verder te zetten. "De vele elementen die al verzameld zijn, laten niet toe om op dit moment de zaak zonder vervolg te klasseren", luidt het.

Dat betekent dat het vooronderzoek naar mogelijke corruptie door Fillon verder gaat. Hoogstwaarschijnlijk komen er dus nieuwe ondervragingen en huiszoekingen.

Geen doodsteek

Voor alle duidelijkheid: het is het vooronderzoek dat nu verdergaat. Andere opties voor het parket waren geweest: een gerechtelijk onderzoek openen of Fillon meteen voor de rechter brengen. Die opties zijn veel ingrijpender en hadden wellicht de doodsteek betekend voor de kandidatuur van Fillon bij de presidentsverkiezingen.

François Fillon heeft zelf steeds gezegd dat hij zich pas zal terugtrekken als hij in verdenking zou worden gesteld. Dat kan alleen door een onderzoeksrechter in een gerechtelijk onderzoek. In die fase zitten we dus (nog) niet. Het lijkt ook onwaarschijnlijk dat dat nog voor de verkiezingen van eind april en begin mei zal kunnen gebeuren.

Fillon: "Parket voedt het mediatieke feuilleton"

De rechts-conservatieve presidentskandidaat heeft intussen gereageerd op de recentste ontwikkeling in het onderzoek. Hij heeft het over "een communicatiehandeling door het parket die het mediatieke feuilleton verder voedt".

De hele affaire heeft François Fillon al heel wat mogelijke stemmen gekost. Eens was hij de topfavoriet om de nieuwe president van de Franse Republiek te worden, maar peilingen geven nu aan dat zelfs de tweede ronde voor hem geen evidentie meer is.

De kandidaat voor Les Républicains is naar eigen zeggen nog steeds vastberaden om verder te gaan. "Ik onderwerp me nu enkel aan het oordeel van de kiezer."

Meest gelezen